KRVNICI NACIZMA MEĐU NAMA

Ašner pri vrhu liste najtraženijih

30.11.2009 u 11:34

Bionic
Reading

Na popisu najtraženijih ratnih zločinaca Centra Simon Wiesenthal u samom vrhu nalazi se Daruvarčanin Milivoj Ašner koji danas mirno živi u austrijskom Klagenfurtu

Centar Simon Wiesenthal - međunarodna židovska organizacija za ljudska prava - još jednom je objavio popis najtraženijih zločinaca iz Drugog svjetskog rata.

Na njegovom vrhu je čuvar nacističkog koncentracijskog logora John Demjanjuk, koji će se danas na suđenju u Münchenu suočiti s optužbama da je sudjelovao u ubojstvima 27.900 Židova 1943. godine.

Alois Brunner i Aribert Heim na samom su vrhu popisa najtraženijih, ali se za njih vjeruje da su preminuli. Brunner je bio desna ruka Gestapovog 'tehničara smrti' Adolfa Eichmanna te je pomagao u deportaciji Židova u logore.

Heim je ubio stotine u logoru Mauthausen u Austriji, i to otrovnim injekcijama, a žrtvama je i vadio organe bez anestetika. Brojni mediji u veljači su objavili da je Heim preminuo u Kairu 1992. sa 78 godina. Ipak, u Centru Simon Wiesenthal kažu da slučaj ne mogu zatvoriti bez forenzičkog dokaza njegove smrti.

NEKI OD ZLOČINACA KOJE JOŠ NIJE STIGLA RUKA PRAVDE

Ivan (John) Demjanjuk 1977. je dobio nadimak ozloglašenog Ivana Groznog kao 'istrebljivač' u logoru Treblinka. Bio je izručen Izraelu i osuđen na smrt, a kasnije oslobođen na osnovi naknadnih dokaza.

Vratio se u SAD 1993. godine, ali mu je državljanstvo preinačeno nakon što ga je 2002. godine američki sud osudio zbog rada u tri druga logora. Njemački tužitelji sumnjiče ga za sudjelovanje u ubojstvu 27.900 Židova u logoru Sobibor. Izručen je Njemačkoj u svibnju 2009.

Dr. Sandora Kepira
je prije nešto više od godinu dana optužio srpski tužitelj za ratne zločine. On je tražio istragu Mađara osumnjičenog da je sudjelovao u genocidu nad Srbima i Židovima u Drugom svjetskom ratu.

Tužitelji tvrde da je Kepir sudjelovao u proboju mađarskih snaga u sjevernu Srbiju 1942. te da je pritom ubijeno najmanje 2.000 Židova i Srba.

Osuđen je na 10 godina zatvorske kazne 1944. godine, a kratko nakon toga uslijedilo je oslobođenje jer je Mađarska bila pod vladavinom nacističke Njemačke. Mađarski sud je 2007. godine odlučio da se istraga ne može ponovno pokrenuti jer mu je presuda bila izmijenjena.

Ipak, glavni tužitelj u Budimpešti izjavio je da je 95-godišnji Kepir ispitan u rujnu zbog navodnih naređenja članovima policije pod njegovim zapovjedništvom koji su ubili četiri civila u Novom Sadu 1942. godine.

Milivoj Ašner nalazi se na trećem mjestu zloglasnog popisa, a osumnjičen je da je za vrijeme ustaškog režima od 1941. do 1945. kao šef policije u Slavonskoj Požegi zatvarao Židove i Srbe u logore, dok on tvrdi da ih je deportirao u njihove zemlje.

Ašner se preselio u Austriju kada su ga pronašli u Hrvatskoj 2005. Austrija je prethodno odbila zahtjev hrvatskog pravosuđa za izručenje na temelju lošeg Ašnerovog psihičkog i fizičkog stanja.

Sljedeći je Soeren Kam, bivši pripadnik SS-a rođen u Danskoj, koji je optužen da je pomagao nacističkim snagama u Danskoj te da je 1943. ubio novinara Carla Henrika Clemmensena u Kopenhagenu.

Kam je pobjegao u Njemačku nakon rata i dobio njemačko državljanstvo 1956, 2006. je uhićen, a njemački sud odgodio je odluku o njegovom izručenju Danskoj.

Klaas Carl Faber optužen je da je služio u njemačkoj sigurnosnoj službi u Nizozemskoj. U toj je zemlji osuđen na smrtnu kaznu za ubojstvo zatvorenika u tranzitnom logoru u Westerborgu te u zatvoru u Groningenu 1944. Kazna je preinačena u doživotni zatvor 1948. Iz zatvora je pobjegao u Njemačku 1952.

Heinrich Boere optužen je za ubojstvo tri civila iz Danske 1944, kao član SS-ove postrojbe koja je bila usmjerena na antinacističke borce. Boere je priznao zločine nakon što su ga uhitile snage SAD-a.

Nakon bijega u Njemačku, u odsutnosti je osuđen na smrtnu kaznu u Nizozemskoj 1949. Njemački sud optužio ga je u travnju 2008, a suđenje je započelo u Aachenu 31. listopada ove godine.