APEL ZA BUĐENJE PRVE SIRIJSKE DAME

'Asma, kad uvečer ljubiš svoju djecu, druga će majka pronaći prazno mjesto uz sebe'

18.04.2012 u 23:09

Bionic
Reading

'Asma, kad uvečer ljubiš svoju djecu, druga će majka pronaći prazno mjesto uz sebe' - dio je to videoporuke koju su kao apel na buđenje sirijskoj prvoj dami Asmi al-Asad poslale supruge njemačkog i britanskog veleposlanika pri UN-u

Huberta von Voss Wittig i Sheila Lyall Grant pozvale su sirijsku prvu damu da zaustavi ubijanje djece u toj zemlji te su u ponedjeljak objavile videoporuku na YouTubeu, a pokrenuta je i internetska peticija koju je do srijede ujutro potpisalo 4.500 ljudi.

'Asma, kad uvečer ljubiš svoju djecu, druga će majka pronaći prazno mjesto uz sebe', govori glas na snimci, a dvije supruge veleposlanika traže zaustavljanje nasilja nad ženama i djecom u Siriji, poručujući prvoj sirijskoj dami da ne toleriraju šutnju te da počne djelovati.


SAD će pojačati pritisak na Siriju ako se nasilje nastavi

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je da je Sirija na prekretnici i da će Washington pojačati pritisak na predsjednika Bašara al-Asada ako se u Siriji nasilje nastavi.

Clinton je govorila na sastanku ministara zemalja članica NATO-a u Bruxellesu gdje je upitana o akcijama za zaustavljanje krvoprolića u Siriji.


'Mi smo na ključnoj prekretnici', rekla je Clinton na konferenciji za tisak u Bruxellesu. 'Ili ćemo uspjeti s Annanovim planom uz pomoć promatrača ili će Asad potratiti svoju posljednju priliku prije no što će se morati razmotriti dodatne mjere. Mi ćemo nastaviti pojačavati pritisak na Asada', rekla je.

Posebni izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan je predložio mirovni plan koji predviđa povlačenje teškog naoružanja i vojnika iz sirijskih gradova, humanitarnu pomoć, oslobađanje zatvorenika i slobodu kretanja i pristupa novinara.