PREDSJEDNIČKI OPROST

Asija Bibi ne ide na vješala

24.11.2010 u 13:05

Bionic
Reading

Asif Alí Zardari popušta. Pakistanski predsjednik oprostio je kršćanskoj seljanki Asiji Bibi i ona neće biti odvedena na vješala, što je maksimalna kazna koja se određuje u Pakistanu za one koji su uvrijedili proroka Muhameda. Glasovi međunarodne zajednice, uključujući i papin, intenzivirali su se proteklih dana tražeći milost za Asiju

Odluka o predsjedničkom oprostu priopćena je preko CNN-a. Izjavu je dao guverner Punjaba Salman Taseer. 'Na nju se neće primijeniti ta kazna', ustvrdio je guverner.

Bibi (45) je optužena da je vrijeđala proroka i da je dovodila u pitanje učenja Kur'ana dok se prepirala s kolegicama na poslu koje su pak navalile na nju tvrdeći da će, kao kršćanka, uprljati vodu iz bunara kamo je krenula usred napornoga radnoga dana. Muslimanke su se opirale pri pijenju vode iz kante koju je Bibi dodirnula navodeći kao razlog to što je ona kršćanka.

Pakistan nije u novo vrijeme nikoga smaknuo zbog klevetanja ili vrijeđanja islama i ta se vrsta kaznenih djela uglavnom rješava mirnim putem. Svejedno, čin milosti pakistanskog predsjednika prema Bibi neće promijeniti teške odredbe pakistanskog kaznenog prava, zemlje koja ima 96 posto muslimanskih stanovnika. Nije jasno ni hoće li Bibi biti oslobođena, a u zatvoru je već 15 mjeseci. Nije jasna ni koja će biti reakcija ekstremnih krugova, a za svaki slučaj Bibi je prebačena u sigurniji zatvor kako bi se izbjeglo da netko izvrši smrtnu kaznu na svoju ruku.

Špekulira se da je odluka pakistanskog predsjednika odgovor na potez UN-a koji je jučer prihvatio rezoluciju koju su zahtijevale zemlje članice Organizacije islamske konferencije, a koja će poslužiti za borbu protiv religijske difamacije. SAD i EU su se suprotstavile donošenju takve deklaracije iz principijelnih razloga jer ona ograničava slobodu izražavanja i slobodu vjeroispovijesti.

Rezolucija, koju je prvo predložila kraljevina Maroko, poziva zemlje da donesu potrebne mjere, uključujući i donošenje zakona, da bi se zabranile sve apologije nacionalne, rasne ili religijske mržnje. U svakom slučaju, radi se o simboličnom činu UN-a jer takva deklaracija nije obvezatna za članice svjetske organizacije.