UJEDINJENI NARODI

Asad tvrdi da je prekinuo vojne i policijske operacije

18.08.2011 u 10:05

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu da su vojne i policijske operacije protiv prodemokratskih prosvjednika u njegovoj zemlji prekinute, objavili su u srijedu Ujedinjeni narodi

U telefonskom razgovoru s Asadom u srijedu, Ban je 'izrazio zabrinutost zbog najnovijih izvješća o nastavku raširenog kršenja ljudskih prava i pretjerane uporabe sile sirijskih snaga sigurnosti protiv civila širom Sirije, uključujući četvrt Al Ramel u Latakiji, gdje živi nekoliko tisuća palestinskih izbjeglica', priopćio je UN.

'Glavni tajnik naglasio je da sve vojne operacije i masovna uhićenja moraju odmah prestati. Predsjednik Asad rekao je da su vojne i policijske operacije prekinute', dodaje se.

Ban je ponovno zatražio provedbu neovisne istrage svih ubojstava i nasilja u Siriji te zatražio slobodan pristup za medije. Također je zatražio od Damaska da u potpunosti surađuje s Uredom visokog povjerenika za ljudska prava.

'Glavni tajnik također je zatražio od Asada da pristupi uvjerljivom i mirnom procesu reformi prema obuhvatnim promjenama', kaže se u priopćenju.

Asad je u razgovoru istaknuo niz reformi koje će provesti idućih mjeseci, uključivo reviziju ustava i organizaciju parlamentarnih izbora. Obećao je da će UN-ovi humanitarni istražitelji imati neometan pristup svim lokacijama u Siriji.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Navi Pillay trebao bi predložiti da Vijeće sigurnosti UN-a sirijsko gušenje prosvjeda prijavi Međunarodnom kaznenom sudu, kazali su diplomatski izvori.