RIJAD HIJAB

Asad imenovao novog premijera

06.06.2012 u 12:40

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad imenovao je u srijedu njemu lojalnog bivšeg ministra poljoprivrede za novog premijera koji će formirati vladu nakon prošlomjesečnih parlamentarnih izbora

Državna televizija je izvijestila da Rijad Hijab dolazi na mjesto Adela Safara, koji je imenovan u travnju prošle godine kratko vrijeme nakon početka pobune. U govoru parlamentu u nedjelju Asad je rekao da će nova vlada 'uzeti u obzir nove snage' nakon izbora održanih 7. svibnja po izmijenjenom ustavu koji je dopustio osnivanju novih političkih stranaka.

Veći dio oporbe bojkotirao je parlamentarne izbore, a istaknuti disident je rekao da imenovanjem Hijaba, predanog člana vladajuće stranke Baas, predsjednik ignorira pozive na promjene.

'Očekivali smo da će Asad igrati igru i imenovati nominalno neovisnog premijera, ali je umjesto toga izabrao tvrdolinijaša Baasa', rekao je oporbeni aktivist Najati Tadžara. 'U svakom slučaju, vlada je u Siriji samo forma, a to je sada još više, a sigurnosni aparat u potpunosti preuzima vlast', rekao je.