kaos u erevanu

Armenski prosvjednici upali u zgradu vlade i traže odlazak premijera Pašinjana

01.03.2021 u 11:25

Bionic
Reading

Masa armenskih prosvjednika upala je u ponedjeljak u zgradu vlade u prijestolnici Erevanu tražeći ostavku premijera Nikola Pašinjana, objavila je agencija RIA novosti

Pašinjan je prošli tjedan osudio pokušaj, kako ga je nazvao, vojnog udara, nakon što je vojska zatražila od njega da napusti svoju funkciju.

Tisuće Armenaca izašlo je na ulice Erevana u četvrtak nakon što je premijer optužio vojsku za pokušaj puča.

Pašinjan (45) je suočen s pozivima na ostavku zbog, tvrde kritičari, pogubnog postupanja u krvavom šestotjednom sukobu azerbajdžanskih i armenskih snaga prošle godine.

On je pod pritiskom oporbe otkako je Azerbajdžan porazio Armeniju u ratu za pokrajinu Nagorno Karabah koji je završio sporazumom o prekidu neprijateljstva 10. studenoga i kojim je Azerbajdžan dobio velike dijelove teritorija u toj planinskoj zoni Kavkaza oko koje se dvije zemlje spore desetljećima.

Pašinjan je bivši novinar koji je došao na vlast u mirnoj revoluciji u svibnju 2018. i odbija odstupiti unatoč prosvjedima oporbe. Rekao je da preuzima odgovornost za ono što se dogodilo, ali sada treba osigurati sigurnost zemlje.

U četvrtak ga je armenska vojska pozvala da odstupi.

"Neučinkovito vodstvo trenutačnih vlasti i ozbiljne pogreške u vanjskoj politici dovele su zemlju na rub kolapsa", priopćila je vojska.

Dvojica bivših predsjednika Robert Kočarjan i Serž Sarksjan pozvali su Armence da daju svoju podršku vojsci.