napeto u erevanu

Armenska vojska pozvala Pašinjana da odstupi, premijer ih optužio za pokušaj puča

25.02.2021 u 10:04

Bionic
Reading

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je u četvrtak da poziv oružanih snaga da odstupi predstavlja pokušaj vojnog puča u toj zemlji te je pozvao pristaše da se okupe u središtu prijestolnice Erevan

"Smatram da je izjava glavnog stožera pokušaj vojnog udara. Pozivam sve naše pristaše da se okupe na Trgu Republike" u Erevanu, napisao je Pašinjan na Facebooku.

Armenske oružane snage pozvale su ranije u četvrtak na ostavku premijera Pašinjana i njegovu vladu, objavila je novinska agencija Interfax.

Pašinjan je suočen s prosvjedima i pozivima na ostavku zbog, tvrde kritičari, pogubnog postupanja u krvavom šestotjednom sukobu azerbajdžanskih i armenskih snaga prošle godine. 

Nikol Pašinjan pod pritiskom je oporbe otkako je Azerbajdžan porazio Armeniju u ratu za pokrajinu Nagorno-Karabah koji je završio sporazumom o prekidu neprijateljstva 10. studenoga i kojim je Azerbajdžan dobio velike dijelove teritorija u toj planinskoj zoni Kavkaza oko koje se dvije zemlje spore desetljećima.

Oporba zato naziva Pašinjana "izdajicom" i traži njegovu ostavku i već je organizirala nekoliko velikih prosvjeda. 

Nagorno Karabah je pokrajina koja formalno pripada Azerbajdžanu, ali njegovo stanovništvo je većinski armensko. Devedesetih se odcijepio od Azerbajdžana, ali ta je odluka ostala međunarodno nepriznata.