otvoreno

Arhitekti se bune, GUP se mijenja... Što je zapravo 'zagrebački Manhattan'?

12.07.2019 u 06:46

Bionic
Reading

Arhitekti upozoravaju: planovi za tzv. zagrebački Manhattan nestručni su i na rubu zakona. Milan Bandić ne odustaje, nakon izmjena GUP će uskoro ponovno staviti pred vijećnike

O kakvom je projektu riječ, tko su investitori, zašto je Ministarstvo graditeljstva zaustavilo donošenje zagrebačkog GUP-a, govorilo se u emisiji Otvoreno. Gosti: Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivan Kujundžić, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini (HDZ) Ivan Križić, Društvo arhitekata Zagreb Anka Mrak Taritaš, zastupnica u Gradskoj skupštini i predsjednica GLAS-a.

'Dobra je vijest da je GUP povučen. Moći ćemo detaljno sagledati sa stručne razine što sve ima u tim izmjenama GUP-a. Vidjet ćemo, osim područja Velesajma i Hipodroma te nacionalnog stadiona, što se još mijenja', smatra Ivan Križić, iz Društva arhitekata Zagreba, prenosi HRT.

  • +5
Zagrebački velesajam paviljoni Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Betonski spavači

'GUP je plan koji govori kako će se Zagreb razvijati. Tri puta je mijenjan prostorni plan od 2014. godine. Ministarstvo je reklo da procedura nije napravljena kako treba, a to su govorile i strukovne organizacije. Sada se mora ponoviti javna rasprava, a to je i smisao, da građani znaju o čemu se radi, kaže čelnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

Promjena namjene nije jedan od taksativno navedenih razloga zašto bi trebalo ponavljati javnu raspravu, kaže Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.

'No mi smo legalisti, ponovit ćemo javnu raspravu jer to Ministarstvo ima, prilikom davanja suglasnosti, pravo tražiti. Ivan Kujundžić iz HDZ-a, strankom koja surađuje s Milanom Bandićem u gradu Zagrebu, suprotstavio se ovakvom obliku GUP-a.

  • +4
Milan Bandić i suradnici o GUP-u Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

'Stručna javnost je poslala snažnu poruku da se to pokuša odgoditi, a potom je uslijedila i odluka Ministarstva. Ovdje se previše pompe diglo oko samoga Velesajma. Učinimo taj Novi Zagreb jednim pulsirajućim mjestom, imamo i Muzej suvremene umjetnosti pa bi dobili jednu policentričnu sredinu. Tamo da dođe neki veliki neboder, to se ne bi moglo napuniti. Ivan Križić dodaje da je osnovni problem s ovim prijedlogom GUP-a u tome jer su stvari postavljene tako 'da se tamo može raditi bilo što'.

'Mi nismo protiv razvoja, upravo suprotno. No, u toj zoni nije eksplicitno navedena javna i društvena namjena'. Rovis dodaje da mu se čini kako odluka Ministarstva ima političke konotacije.

'Ovaj dokument nije predvidio nikakav Zagrebački Manhattan.Ostavio je mogućnost da građani i struka mogu participirati u idejama i u načinu kako će se on razviti. Moguća je sportska, društva, poslovna i stambena namjena na cijelom prostoru. Način na koji će biti ostvareno će biti rezultat natječaja. Idemo razgovarati o svim mogućim stručnim rješenjima, ali nemojmo osuđivati unaprijed. Ovo je kao da se pogledala korica knjige i da se kaže. Knjiga je loša, a sadržaj se nije pogledao. Kroz ponovljenu javnu raspravu građani će moći dati svoje primjedbe', dodaje Mrak-Taritaš.

'Ured za strategiju u svom planu rada za ovu godinu ima ponavljanje javne rasprave. Prostor uz Savu je bio zamišljen u smislu sporta, rekreacije. Prostor Velesajam je blagodat koju grad Zagreb ima, tu se Grad može razvijati. Kompletna struka se ujedinila i rekla: Ne činite ludost.