zemlja prožeta religijom

Argentinski katolici i protestanti ujedinjeni protiv zakona o pobačaju

27.12.2020 u 15:06

Bionic
Reading

Na ulazu u argentinski Kongres nalazi se ploča koja zastupnike podsjeća da je Gospa od Lujana zaštitnica političkih stranaka u zemlji - znak očite prožetosti religijom u državi koja razmatra hoće li dopustiti pobačaj.

Dok se argentinski Senat priprema glasati o zakonu kojim bi se legalizirao pobačaj, Katolička Crkva udružila je snage s protestantima u žestokoj borbi. Prijedlog zakona u svrhu legalizacije dobrovoljnog pobačaja do 14 tjedana trudnoće odobrio je Zastupnički dom 11. prosinca, a o njemu će Senat raspravljati i glasati u utorak.

Prije dvije godine sličan je prijedlog prošao u Donjem domu, ali je odbačen u Senatu, nakon odlučne borbe katolika i protestanata. Argentinski ustav jamči slobodu vjeroispovijedi, a 1994. je uklonjen zahtjev da predsjednik mora biti katolik.

U preambuli Ustava zadržano je pozivanje na Boga, a u drugom članku jamči se vladina potpora Katoličkoj Crkvi.

"Katolička Crkva u Argentini ima velik utjecaj. U političkom svijetu postoji vrlo jaka katolička kultura", rekao je za AFP sociolog Fortunato Mallimaci, koji je napisao knjigu o onome što, kako kaže, predstavlja mit argentinskog sekularizma.

"Vjerske skupine traže potporu države, a država kad se osjeća slabom traži podršku vjerskih skupina. Današnji je utjecaj Katoličke Crkve u većoj mjeri politički nego vjerski", rekao je.

Katoličanstvo je jaka snaga u Argentini, domovini pape Franje.

Država isplaćuje plaću nadbiskupima i subvencionira katoličko školovanje, koje čini 36 posto obrazovanja u Argentini, navodi Mallimaci.

Katoličanstvo ipak gubi utjecaj dok protestantizam osvaja zemlju.

Prema anketi vladine agencije iz 2019. godine, 62,0 posto Argentinaca izjasnilo se katolicima, 18,9 posto nereligioznima i 15,3 posto protestantima.

Utjecaj Katoličke Crkve može se vidjeti u kašnjenju Argentine u odnosu prema drugim zemljama u usvajanju niza zakona: razvod je legaliziran tek 1987., spolni odgoj uveden 2006., homoseksualni brakovi odobreni 2010. i zakon o rodnom identitetu donesen 2012. godine.

Pobačaj je trenutno dopušten samo u dva slučaja: kad je posrijedi silovanje i kad je život majke u opasnosti.

"Postoji protivljenje i veliko odbijanje Katoličke Crkve, koja je jako teška" u pogledu izgleda za donošenje zakona, rekao je odvjetnik za ustavna pitanja Alfonso Santiago za AFP.

Međutim, Santiago vjeruje da će odnos vlade predsjednika Alberta Fernandeza, koji je podržao zakon o pobačaju, i Katoličke Crkve ostati snažan bez obzira na to u kojem se smjeru ide.

"Mislim da se neće prekinuti suradnja u drugim pitanjima. To se nije dogodilo prije" kada je, na primjer, odobren istospolni brak, rekao je.

Iako je Franjo u prošlosti pobačaj uspoređivao s unajmljivanjem plaćenog ubojice, nije se oglasio o trenutnoj raspravi.

"Problem Katoličke Crkve ako je pobačaj legaliziran jest taj što će ona, a ne država, morati osigurati da njezini vjernici poštuju zabranu koja će biti samo vjerska", rekao je Mallimaci.

Vladina anketa 2020. pokazala je da 22,3 posto katolika u Argentini vjeruje da bi žena trebala imati pravo na pobačaj ako to želi. U međuvremenu je 55,7 posto reklo da bi to trebalo dopustiti samo u određenim situacijama, dok je samo 17,2 posto podržalo opću zabranu.

Od 2018. protestanti dolaze do izražaja u prosvjedu protiv legalizacije.

"Oni predvode preporođene", rekao je Mallimaci, pokazujući na svijetloplave maramice kojima su protestanti mahali na prosvjedima, kao protutežu zelenima koje nose aktivisti za pobačaj.

"Katolici se ne mobiliziraju na taj način", dodao je.

Unatoč stalnom jačanju, protestantske crkve u Argentini "nemaju jednaku političku težinu kao u drugim zemljama, poput Brazila, gdje mogu računati na parlamentarni blok".

Njihova snaga, međutim, leži u uličnim prosvjedima i pokazat će se u utorak ispred Kongresa, licem u lice s prosvjednicima koji se zauzimaju za legalizaciju pobačaja.