TKO POSJEDUJE PATAGONIJU?

Argentina strancima ograničila pravo na zemlju

23.12.2011 u 17:30

Bionic
Reading

Argentinski parlament donio je zakon kojim se ograničava posjedovanje i kupnja zemlje strancima, ali grupi Benetton ostaje 900.000 ha, što je 90.000 puta više od dozvoljenog

Nakon što je prije tjedan dana dobio većinu glasova u zastupničkome domu, argentinski senat gotovo je jednoglasno sankcionirao zakon kojim se određuje da stranci ne mogu ukupno posjedovati više od 15 posto nacionalne zemlje.

Od tih 15 posto, neće biti moguće da ljudi istoga porijekla (ili iz iste strane zemlje) posjeduju više od 30 posto. Zakon određuje da stranci neće moći kupovati više od 1.000 ha u istoj regiji ili pokrajini. Određuje se i stvaranje nacionalnog registra kojim će se po prvi puta moći znati tko što zapravo posjeduje jer se sada ne zna tko je vlasnik 206 milijuna hektara ruralnog područja koji su, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u stranim rukama.

Koliko je problem važan, govori podatak da je početkom XX. stoljeća u stranim rukama, najviše engleskim, bilo sedam milijuna hektara.

Najveći zemljoposjednik u Patagoniji je obitelj Benetton koja posjeduje 900.000 hektara na kojima proizvodi vunu. Iza te obitelji po broju hektara su bivši vlasnik Hard Rock Cafea Englez Joe Lewis, američki medijski mogul Ted Turner, vlasnik Nestlea Švicarac Jacob Suchard, američki financijaš mađarskog porijekla George Soroš, vlasnik američke kompanije za odjeću The North Face Douglas Tompkins i bivši direktor Pepsi-Cole Herman Warden Lay, vlasnik kompanije čipsa Lay's.

Glasnogovornik Luciana Benettona u Argentini je kazao da nisu zabrinuti zbog novog zakona jer on nije retroaktivan. Benetton ima tri velike farme u Patagoniji i jednu u pokrajini Buenos Aires. Ukupno posjeduje 260.000 grla koji mu daju 1,3 milijuna kila vune koja ide za Europu.

Iako ih se smatra 'vlasnicima Patagonije', Benettoni tvrde da im ta zemlja relativno slabo privređuje, to jest, da moraju imati puno površinu kako bi ona bila isplativa. Međutim, ovaj novinar je boravio u posjedu Benettonovih i svojim očima u pokrajini Chubut, distrikt Cushamen, vidio kako propadaju i vuna i koža za koju nitko ne mari te kako okolno stanovništvo, mahom indijanskoga porijekla, živi u velikom siromaštvu.

Argentinci su bijesni na strance, posebno na spomenute jer ograničavaju pristup nekim prirodnim ljepotama i fenomenima budući da se nalaze na privatnim imanjima.