ŽRTVE OMARSKE

'ArcelorMittal baca krvavu sjenu na Olimpijske igre'

02.07.2012 u 13:27

Bionic
Reading

Udruga koja okuplja preživjele zatočenike srpskog koncentracijskog logora u Omarskoj kod Prijedora najavila je u ponedjeljak kako će zatražiti da olimpijski toranj u Londonu, što ga je u čast predstojećih ljetnih olimpijskih igara u britanskoj prijestolnici podigla tvrtka Arcelor Mittal, bude proglašen "spomenikom u progonstvu".

u priopćenju udruge pod nazivom Guardians of Omarska, dostavljenom Hini, podsjeća se kako tvrtka ArcelorMittal upravlja rudnikom željezne rudače na mjestu bivšeg logora Omarska, gdje su tijekom proteklog rata u BiH zatočene, mučene i ubijane na tisuće Hrvata i Bošnjaka s područja Prijedora.

"Gradnjom ArcelorMittal Orbita u Londonu s rudačom iz Omarske, u kojoj možda ima i ljudskih kostiju, ArcelorMittal baca krvavu sjenu na grad London, Ujedinjeno Kraljevstvo i olimpijske igre", izjavio je Satko Mujagić, predstavnik udruge Guardians of Omarska.

Ova udruga pozvala je predstavnike ArcelorMittala na razgovor kako bi se zajednički dogovorilo što poduzeti kako bi se otklonila ta sjena nad predstojećim olimpijskim igrama. Vlasti bosanskih Srba osnovale su logor Omarska u svibnju 1992. godine.

Prema podacima različitih udruga koje okupljaju bivše zatočenika, ondje je bilo zatvoreno više od tri tisuće i 300 nesrba, a njih najmanje 700 ubijeno je. Skupina od 200 zatočenika u kolovozu 1992. godine brutalno je pogubljena na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Udruga Guardiands of Omarska drži kako su tijela nekih od ubijenih u samom logoru bacana u rudnik s ciljem prikrivanja tragova zločina.