CIJENA SPORA SA SLOVENIJOM

Arbitri ne rade ispod 500 eura po satu

09.11.2009 u 08:15

Bionic
Reading

Hrvatska i Slovenija popola će dijeliti troškove arbitraže granica, iako je u prvom Rehnovom prijedlogu bilo predviđeno da ih snosi EU. U slovenskom prijevodu sporazuma navodi se brojka od pet milijuna eura. Nije jasno - je li riječ o ukupno procijenjenoj svoti, ili za godinu dana, piše Večernji.hr

U tekstu se navodi: milijun eura za arbitre, a četiri milijuna za troškove slovenske delegacije. Koju čini dvadesetak osoba, pa do posebne računalne opreme i softvera (za kartografiju).

Slovenci navode kako je riječ o 'procjeni'. Izlazi da će i naš dio troškova iznositi, minimalno pet milijuna eura. U hrvatskom MVP-u kažu da 'još ne možemo procijeniti koliko će arbitraža stajati'. Pa da pomognemo. Sastanci s arbitrima odvijat će se u Bruxellesu, a EU daje 'tehničku' pomoć, prostor. U štedljivijoj varijanti, dvije će zemlje angažirati arbitre po potrebi, plaćene po satu. Neracionalna bi bila odluka da ih se plaća za 'puno radno vrijeme'.

Stručnjaci američke pravne tvrtke Briscoe Ivester&Bazel LLP iz San Francisca, koji se bave graničnim sporovima na moru navode kako će arbitri stajati najmanje 500 eura po satu. U arbitraži između HEP-a i Slovenije (oko NE Krško) arbitri ne naplaćuju po satu, nego osmosatnom danu, što je jeftinije i iznosi - oko 2.000 eura dnevno za svakoga. Bude li neslaganja, arbitri će zaraditi više. Samo petero arbitara stajat će najmanje - milijun do milijun i pol eura.

U Haagu, osim međunarodnih i UN-ovih sudova, postoji stotinu godina i Stalni arbitražni sud. Ima i cjenik 'najma' svojih stručnjaka. Glavni tajnik i zamjenik stoje 250 eura po satu. Ostalo osoblje od 50 za niže tajnice, do 175 eura za iskusne savjetnike, po satu. Prostorije za pregovore stoje od 1.000 do 1.750 eura, po 'seansi'.