SLOVENCI ODLUČUJU U SRIJEDU

Arbitražni sporazum pred parlamentom

12.04.2010 u 12:17

Bionic
Reading

O zakonu o ratifikaciji sporazuma o arbitraži s Hrvatskom, koji je bio 'na ledu' jer se čekala odluka slovenskog Ustavnog suda, u srijedu će raspravljati vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta uoči parlamentarnog zasjedanja o toj temi idući tjedan

Tako je taj dokument, nakon prošlomjesečna pravorijeka Ustavnog suda da je u skladu s Ustavom, napokon uvršten u zasjedanje parlamenta koji će odlučiti o njegovoj ratifikaciji.

Na sjednicu su pozvani premijer Borut Pahor te ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Očekuje se da će odbor poduprijeti ratifikaciju sporazuma, kako bi parlament na zasjedanju koje počinje idući tjedan mogao i konačno potvrditi sporazum što su ga 4. studenog prošle godine potpisali premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor

Zasjedanje parlamenta počinje u idući ponedjeljak i traje do petka, a prijedlog zakona o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom uvršten je kao 13. od 20-ak točaka dnevnog reda.

Budući da je premijer Pahor izjavio da je arbitražni sporazum s Hrvatskom toliko važan da se o njemu moraju odrediti građani na referendumu, očekuje se da će parlament nakon ratifikacije sporazuma odrediti i datum tzv. naknadnoga zakonodavnog referenduma. Slovenski mediji navode da bi referendum mogao biti sazvan za prvu polovicu lipnja, za 6. ili 13. lipnja.

Na referendumu sa zakonskom snagom građani bi se pitali podupiru li ratifikaciju ili ne. Odluka na referendumu donosi se običnom natpolovičnom većinom onih koji iziđu na referendum. Po zakonu, rezultat tzv. naknadnog zakonodavnog referenduma je obvezatan za vladu koja najmanje godinu dana ne može raspisati novi referendum s istim pitanjem. Nedavno objavljena ispitivanja javnog mišljenja pokazala su da arbitražni sporazum podupire više od polovice Slovenaca.

Premijer Pahor više je puta izjavio da će stranke vladajuće koalicije u tijeku predreferendumske kampanje birače nastojati uvjeriti da je riječ o dobru sporazumu koji rješava otvoreno granično pitanje s Hrvatskom. Oporba pak, koju vodi bivši premijer Janez Janša, najavila je da će birače nastojati uvjeriti da sporazum koji je potpisao Pahor nije dobar za državne interese jer ne osigurava Sloveniji teritorijalni kontakt s otvorenim morem.