SAMUEL ŽBOGAR

'Arbitražni sporazum nije loš za Sloveniju'

10.11.2010 u 20:45

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u srijedu je zanijekao tvrdnje oporbenih zastupnika da je predsjednik slovenske vlade Borut Pahor shvatio da arbitražni sporazum s Hrvatskom nije dobar za Sloveniju i da zato oteže s razmjenom diplomatskih nota kako bi sporazum postao valjan međunarodni dokument

'Nije riječ o odugovlačenju i nije točno da je sporazum loš', rekao je Žbogar zastupnicima u slovenskom parlamentu.

Po njegovu tumačenju, razmjena diplomatskih nota kasni za planovima jer Hrvatska u nju želi unijeti jednostranu izjavu kako se sporazum ne može tumačiti kao pristanak Hrvatske da Sloveniji pripada teritorijalni izlaz na otvoreno more.

'Hrvatska jednostrana izjava nije dio arbitražnog sporazuma i zato je važno da se izuzme iz procedure koja će završiti razmjenom diplomatskih nota. Jednostrana izjava u diplomatsku notu ne pripada', rekao je Žbogar.

Žbogar smatra da je mogućnost osnutka zajedničke kontrole zračnog prostora s Hrvatskom samo pretpostavka.

'To je samo hipotetička mogućnost koja će biti proučena na hrvatski prijedlog', rekao je Žbogar parlamentarnim zastupnicima oporbenih stranaka koji su ga pitali zašto je predsjednik vlade Borut Pahor na prošlom neslužbenom sastanku s hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor pristao na osnivanje zajedničkog povjerenstva koje bi se bavilo tom idejom.