GODIŠNJICA PAHOROVE VLADE

Arbitražni sporazum maska za ekonomski neuspjeh?

20.11.2009 u 13:05

Bionic
Reading

Vlada slovenskog premijera Boruta Pahora navršava u subotu prvu godinu svog mandata, a od samoga početka njena djelovanja obilježile su je suočavanje s posljedicama ekonomske krize i rješavanje graničnog pitanja s Hrvatskom

Kako u petak iznose slovenski mediji, ocjene o tome koliko je Pahor u svemu tome bio uspješan sasvim se razlikuju ovisno dolaze li iz vladajućih ili oporbenih stranaka, a Pahor oštro odbija neke oporbene ocjene da je sporazum o arbitraži s Hrvatskom poslužio kao "maska" za izostanak ekonomskih mjera koje bi spriječile 8-postotni pad BDP-a koji se očekuje u ovoj godini.

Mariborski list "Večer" u petak međutim navodi da bi se referendum o arbitražnom sporazumu za Pahora, mimo njegove želje, mogao pretvoriti u referendum o trenutačnoj popularnosti njegove vlade koja, s obzirom na gospodarsko stanje, nije visoka.

"Referendum će biti sve osim referendum o arbitražnom sporazumu i pretvorit će se u glasovanje o trenutnoj popularnosti vlade i opozicije, pri čemu će birači biti iskorišteni kao materijal za međustranačke obračune. Možda bi referendumsko pitanje trebalo glasiti: Slažete li se da kod nas političari još o ičemu odlučuju?", navodi komentator mariborskog lista.

Socijalni demokrati (SD), koje vodi premijer Pahor, priopćili su u petak da smatraju kako je vlada u prvoj godini svog mandata ispunila 15 posto onoga što je obećala. Dvije oporbene stranke i bivši premijer Janez Janša izjavili su pak da je to bila "godina propuštenih prilika" na gospodarskom planu, ali i u odnosima s Hrvatskom jer arbitražni sporazum, kako tvrde, "ne jamči kontakt Slovenije s otvorenim morem".

Ljubljansko "Delo" navodi da je trenutačna ocjena Pahorove vlade, nakon godine dana otkako je na vlasti, jednaka onoj koju je nakon godine dana svog mandata uživala Janšina vlada i to u daleko boljim gospodarskim prilikama te da je ona nešto podigla svoj rejting u zadnjem mjesecu upravo zahvaljujući arbitražnom sporazumu jer je Pahor "pokazao odlučnost" koju nisu imali njegovi prethodnici.

Pahor je prije dva dana u razgovoru za Slovensku televiziju "nepristojnim" nazvao pitanje voditeljice u kojemu se tvrdilo da je arbitražni sporazum njegov "osobni projekt" kojim pokušava prikriti neuspjehe u borbi s gospodarskom krizom.

Pahor je, na takve kritike i tvrdnje oporbe da je popustio međunarodnoj zajednici deblokiranjem hrvatskih pristupnih pregovora, rekao da je dogovorom s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor povukao riskantan potez koji će se pokazati uspješnim jer će Slovenija riješiti dugo godina neriješeno granično pitanje.

"Ako Janša bude agitirao protiv arbitražnog sporazuma i ako ne dopusti njegovu ratifikaciju jer postoji mogućnost da će se o tome ipak u parlamentu odlučivati dvotrećinskom većinom, onda on mora reći kako granični prijepor misli riješiti i to tako da to rješenje prihvate i Hrvati. Ja sam svoje napravio, a sada je na Janši odgovornost da se odluči. Uvjeren sam da će pažljivo odvagnuti kakva će ta odluka biti", rekao je Pahor za Slovensku televiziju.

Stranka bivšeg premijera, ali i dvije druge oporbene stranke i više radikalnih političkih skupina traže da se sporazum o arbitraži ne ratificira jer, kako tvrde, ne jamči da će arbitraža presuditi "pravednu granicu", tako da Sloveniji pripadne cijeli Piranski zaljev i teritorijalni kontakt s otvorenim morem.