PREMIJER IZRAELA

'Arapsko proljeće priziva iransku zimu'

18.04.2011 u 10:11

Bionic
Reading

'Arapsko proljeće', taj golemi val narodne pobune koji je zapljusnuo arapski svijet, moglo bi se lako prometnuti u 'iransku zimu', upozorio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ekskluzivnom razgovoru za novinsku agenciju France Presse

'Moglo bi se dogoditi da se arapsko proljeće prometne u iransku zimu', rekao je Netanyahu, odgovarajući na pitanje o pobunama koje potresaju arapski svijet u intervjuu koji je tijekom vikenda dao u svojoj službenoj rezidenciji u Jeruzalemu.

'Priželjkujemo da se ponovi europsko proljeće iz 1989', dodao je premijer iz redova desnice, misleći pritom na naglo i neočekivano rušenje totalitarnog komunističkog sustava koncem 1980-ih u istočnoj Europi.

No, istaknuo je, postoji opasnost da Teheran iskoristi događaje na Bliskom i Srednjem istoku i da se ponovi islamska revolucija iz 1979. u Iranu.

Otkako je počela pobuna u arapskim zemljama, izraelski čelnici upozoravaju na mogućnost 'iranskog scenarija', po kojemu bi organizacije bliske režimu u Teheranu mogle iskoristiti stanje da bi se dočepale vlasti ili ojačale svoj utjecaj.

'U vrijeme kaosa, organizirana islamistička skupina može preuzeti državu. To se dogodilo u Iranu, to se može dogoditi i drugdje', ustvrdio je Netanyahu.

Izrael danas smatra Iran - koji redovito predviđa njegovu propast i podupire libanonski Hezbolah i palestinski Hamas - kao najveću prijetnju.