SCENE UŽASA

Arapski promatrač oštro kritizira misiju u Siriji

11.01.2012 u 13:57

Bionic
Reading

Promatrač iz Arapske lige svjedočio je 'scenama užasa' i nemoćan da ih spriječi odlučio je napustiti Siriju te je u utorak za katarsku televiziju Al Jazeeru rekao da misija ne djeluje neovisno

'Povukao sam se jer sam se našao u poziciji da služim (sirijskom) režimu... jer sam režimu pružio veće izglede da nastavi ubijati i to nisam mogao spriječiti', rekao je Alžirac Anvar Malek u sjedištu Al Jazeere u Kataru.

Od 26. prosinca 165 promatrača nadzire u Siriji provodi li službeni Damask sporazum potpisan s Ligom o prekidu svakog nasilja nad prosvjednicima protiv predsjednika Bašara al Asada

U 15 dana u gradu Homsu vidio sam 'scene užasa, spaljena tijela... i u takvoj situaciji nisam mogao svoju čovječnost jednostavno ostaviti po strani', rekao je Malek te oštro kritizirao čelnika misije, sudanskog generala Muhameda al Dabija.

Al Dabi radi tako 'da ne razljuti sirijske vlasti ili bilo koju stranu', rekao je Malek o voditelju misije, čije je imenovanje i inače kritizirano zbog uloge koju je imao u sukobu u sudanskoj pokrajini Darfur.

Od početka misije sirijski režim pojačano se obračunava s prosvjednicima kojih je, prema procjenama, otada ubijeno 400 ili prosječno 40 na dan, rekla je američka veleposlanica Susan Rice u New Yorku.

Podaci ne uključuju i 26 osoba ubijenih u samoubilačkom napadu u Damasku, objasnila je Rice.

Sirija tvrdi da se bori protiv terorista u svojoj zemlji, a predsjednik Asad u utorak je u obraćanju javnosti ustvrdio da strani urotnici potiču nemire u njegovoj zemlji.