ZAUSTAVLJANJE KRVOPROLIĆA

Arapske zemlje traže brzo djelovanje u Siriji

12.02.2012 u 19:17

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja u nedjelju su pozvali na brzu arapsku i međunarodnu akciju kako bi se okončalo krvoproliće u Siriji, nakon što su u Vijeću sigurnosti UN-a Rusija i Kina blokirale plan Arapske lige podržan i od zapadnih zemalja

Ministri arapskih zemlaja sastali su se u Kairu kako bi oživjeli diplomatske napore nakon što je u Vijeću sigurnosti uložen dvostruki veto na arapsku inicijativu koja predviđa odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s vlasti.

Tunis je rekao da će 24. veljače u okviru arapskih napora biti domaćin prvom sastanku kontaktne skupine "Prijatelji Sirije", koju čine arapske i druge zemlje a koju podržava zapad.

"Koliko ćemo dugo biti promatrači onog što se događa bratskom sirijskom narodu i koliko ćemo dugo davati sirijskom režimu jedno razdoblje za drugim kako bi mogao činiti još pokolja nad svojim narodom", upitao je saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Faisal na početku sjednice Arapske lige.

"Na našem današnjem sastanku pozivam na odlučne mjere nakon neuspjeha polurješenja", rekao je. "Arapska liga treba otvoriti sve kanale komunikacije sa sirijskom oporbom i dati joj sve oblike potpore".

Čelnik Arapske lige Nabil Elaraby je rekao da predlaže novi zajednički promatrački tim arapskih zemalja i UN-a u Siriji koji bi zamijenio arapsku misiju koja nailaizi na teškoće otkako je u prosincu počela s radom. Sudanski general Muhamed al-Dabi koji vodi arapske promatrače dao je ostavku u nedjelju.