PRIJEDLOG IDE U DAMASK

Arapska liga nudi rješenje za Siriju

28.08.2011 u 09:30

Bionic
Reading

Arapska liga će poslati u Damask svog predstavnika koji će ondje iznijeti 'inicijativu za rješavanje krize' u Siriji, a UN je pozvala da 'deblokira libijsku imovinu' u inozemstvu, po priopćenju objavljenom u noći na nedjelju, nakon izvanredne sjednice ministara vanjskih poslova arapskih zemalja

Ministri su 'zatražili od glavnog tajnika Arapske lige (Nabil El-Arabi) da odmah otputuje u Damask i upozna sirijski vrh s inicijativom za izlazak iz krize', po priopćenju. U njemu se, međutim, ne navodi što točno predlaže ta inicijativa.

Ministri su u priopćenju ipak pozvali da se u Siriji 'zaustavi krvoproliće i da se pođe putem razuma prije nego bude kasno'. Izrazili su svoju 'zabrinutost zbog teških događaja u zemlji u kojima su poginule i ranjene tisuće ljudi'.

Arapski čelnici usto su pozvali da se 'poštuju pravo sirijskog naroda da živi u sigurnosti i njegove legitimne težnje za političkim i društvenim reformama'.

U gušenju prosvjeda u Siriji poginulo je više od 2200 ljudi, po podacima UN-a.

Arapska liga pozvala je također 'UN-ovo Vijeće sigurnosti i zainteresirane zemlje da preuzmu odgovornost u ovim teškim trenucima koje proživljava libijski narod i ponište odluku o blokadi novca, imovine i dobara libijske države', po tom priopćenju.

Usto je pozvala UN da 'omogući Nacionalnom prijelaznom vijeću da preuzme mjesto Libije u UN-u i u drugim njegovim organizacijama'.

Predsjednik izvršnog vijeća NTC-a Mahmud Džibril, koji je predvodio libijsko izaslanstvo u Kairu, istaknuo je da im je žurno potrebna financijska pomoć, upozorivši na rizik od 'nestabilnosti' u Libiji ako ustanici ne uspiju osigurati plaće i usluge potrebne njezinim stanovnicima.