apel mikRobiologinje

Apsurdno: 'Potvrđujemo već pozitivne testove, bacamo vrijeme i novac, i to samo da bismo zadovoljili nečije potrebe za putovanjem!'

28.01.2022 u 11:29

Bionic
Reading

Osoba koja ima respiratorne simptome i pozitivna je na brzom testu sigurno ima infekciju virusom SARS-CoV-2 i tu ne treba potvrda PCR-om, praksa je to u drugim zemljama, ističe prof. Jasmina Vraneš, pročelnica katedre Medicinska mikrobiologija i parazitologija Škole narodnog zdravlja 'Dr. Andrija Štampar' Medicinskog fakulteta u Zagrebu i voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju istoimenog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo

HZJZ je i u Hrvatskoj dao takvu preporuku za period u kojem smo na vrhu epidemijskog vala, kao što je to upravo slučaj. Oni pak koji imaju simptome, a negativni su na BAT-u, trebaju se testirati PCR-om, ističe prof. Vraneš za Večernji list.

'Na taj način PCR-om bismo testirali one s negativnim BAT-om, a svi pozitivni na BAT-u odmah bi se izolirali i upisali u repozitorij, neposredni kontakti išli bi u samoizolaciju i krivulju bismo brzo prelomili, pod uvjetom da se radi puno BAT-ova. No dobar dio primarne ne testira', žali se prof. Vraneš. Na taj način sustav funkcionira u Sloveniji, ističe, koja s manje stanovnika ima 120 tisuća BAT-ova dnevno, a kod nas ih se radi jedva dvadesetak tisuća.

Već i zbog činjenice da većina želi i PCR nalaz kako bi mogli dobiti EU digitalnu covid potvrdu u laboratoriju na Mirogojskoj imaju i više od 70 posto pozitivnih testova.

Sada je mudro raditi jako puno tih antigenskih testova

Na BAT-ovima će tako uvijek biti negativnih rezultata i uz simptome, i to iz dva razloga: 'Jedan je razlog to što osoba još uvijek nema dovoljno virusa u gornjim dišnim putovima pa ga BAT, koji je slabije osjetljivosti, ne može dokazati, ali će zato sutradan i BAT uhvatiti virus. Drugi je razlog to što osoba ima neku drugu respiratornu infekciju, jer sada vlada i gripa, ima i respiratornog sincicijskog virusa i ostalih infekcija. U svakom slučaju, sada je mudro raditi jako puno tih antigenskih testova', poručuje klinička mikrobiologinja jer, dodaje, ti se jeftini, a visoko prediktivni testovi mogu raditi izvan laboratorija, ne mora ih raditi educirani laboratorijski djelatnik na skupoj opremi tri sata.
 

'Potvrđujemo već pozitivne bez ikakve potrebe, bacamo novac i vrijeme. Vjerujte, nije nam teško raditi i do pet ujutro, navikli smo otkako je ovo počelo, ali je imalo smisla. Sad nema smisla kad je svaki nalaz pozitivan, a zato da bismo zadovoljili nečije potrebe za putovanjem! Pa mi bismo se htjeli ponovno baviti strukom', zavapila je klinička mikrobiologinja. BAT i kućni testovi rade na istom principu, ali ne koriste svi jednaka protutijela pa ona mogu biti nešto bolja ili lošija, pojašnjava prof. Vraneš, ali su na tržištu svi prihvatljive osjetljivosti.

  • +7
Čak 390 vozača tramvaja i autobusa ZET-a je na bolovanju Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL