MANJAK LJUDI

Apelu za radnicima pridružile se i turističke agencije

17.06.2019 u 16:17

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruženje putničkih agencija (UPA) HGK u ponedjeljak su se pridružile zahtjevima za rješavanjem problema nedostatka radnika u sezoni, predloživši uz ostalo brisanje iz evidencije zavoda za zapošljavanje radnika koji se višekratno ne uspiju dogovoriti za posao

Takvi radnici predstavljaju kočnicu zapošljavanja onih koji zaista žele raditi, kažu u UHPA-i.

Upozoravaju da zbog nedostatka radne snage hrvatskom turizmu prijeti nemogućnost otvaranja dijela objekata, kao i srozavanje kvalitete usluge. Kažu i da će nedostatak kvalitetne i kvalificirane radne snage i posljedični pad kvalitete usluge u hotelijerstvu i ugostiteljstvu osjetiti i turističke agencije.

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain istaknuo je da strukovne udruge podržavaju napore Vlade i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, kao i aktivnosti poput Dana poslova u turizmu, omogućavanja rada umirovljenicima do pola radnog vremena i povećanje kvota za strane radnike.

"No, tim mjerama problem nije riješen do kraja, jer nedostaje više od 5 tisuća radnika", ističe Fain.

U priopćenju se prenosi i apel Udruženja putničkih agencija HGK-a odnosno njegova predsjednika Borisa Žgombe, koji smatra da HZZ 4.000 nezaposlenih, od kojih 1.600 na obali i koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni, treba u roku tri dana uputiti do poslodavaca u turizmu kojima nedostaje radna snaga, a ako ne uspiju postići dogovor kod više poslodavaca, treba ih brisati iz evidencije HZZ-a.

Oba strukovna udruženja pozdravljaju elektroničke prijave, no drže da je administracija i dalje problem. Napominju da obrada zahtjeva za zapošljavanje stranog radnika čeka se po nekoliko tjedana, što je predugo, posebno objektima kojima sezona traje samo 12 tjedana.

"Cilj struke i Vlade je aktiviranje i zapošljavanje domaće radne snage. Poslodavcima u turizmu primjerenije je rješenje domaći radnik za kojeg nema potrebe za zahtjevnom administracijom i osiguravanjem smještaja ako se radi o nekom s lokalnog područja, a koji zaokružuje autentično iskustvo u Hrvatskoj za gosta", kaže se u priopćenju.

UHPA i APA pozdravljaju mjere poput dualnog obrazovanja, promocije strukovnih zanimanja u turizmu te mogućeg budućeg smanjenja opterećenja plaće kao i poreznih rasterećenja u turizmu koje bi osigurale konkurentnije plaće onima u EU, no kažu kako pomoć trebaju sada. 

Ističu da treba hitno odobriti dodatne kvote stranih radnika za turizam.