SELJACI SLAVONIJE I BARANJE

Apel Vladi da zaustavi propadanje hrvatskog sela i agrara

10.01.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Najnovije poskupljenje plavog dizela koji od danas stoji šest kuna po litri, uza sve ostale probleme u agraru, potaknulo je seljake Slavonije i Baranje da danas Ministarstvu poljoprivrede i vladi pošalju pismo sa zahtjevom da se hrvatskom agraru konačno počne pomagati.

Po riječima predsjednika Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutina Dukića, pismo sa zahtjevom za sniženje cijene goriva, posebice plavog dizela, poslat će i mađarskome premijeru Viktoru Orbanu jer je, kako je rekao, ‘očito da hrvatska vlada ne može sama odlučivati o tako važnim stvarima’.

Dukić je u današnjem razgovoru za Hinu istaknuo kako imaju dogovor s novim ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom da ih primi u roku od 15 do 30 dana.

Dodao je kako ga žele ‘izvijestiti o svim stvarnim problemima u agraru’ i od njega i nove hrvatske vlasti zatražiti pomoć da konačno nešto učine kako bi se ‘zaustavilo propadanje hrvatskog agrara, seljaka, njihovih obitelj i sela’.

Prošle godine mineralna goriva poskupila su tri puta, ove godine već jedanput, a najavljuju se i nova poskupljanja, što znači da su troškovi proizvodnje iznad seljačkih mogućnosti, posebice zato što još nisu isplaćeni prošlogodišnji poticaji, istaknuo je Dukić.

Seljaci su, kako je rekao, posebno ogorčeni što se unazad 20 godina nekontrolirano, ali očito radi bogaćenja pojedinaca, uvozi hrana, i to znatno lošije kvalitete od one koja se proizvodi u Hrvatskoj. To se, dodao je, posebno odnosi na meso, koje strani trgovci i ostali Hrvatskoj prodaju zaleđeno premda bi ga zbog isteka roka trebali uništiti.

I tako se događa da građani Hrvatske ‘jedu, primjerice, svinjsko meso, ali i ostalo, koje u zemljama EU-a ne prolazi jer je zamrznuto dulje od šest mjeseci, kao da smo građani ne drugog, nego trećeg ili ne znam kojeg reda’, istaknuo je, dodajući da istodobno ‘proizvodnja svinja u Hrvatskoj gotovo sasvim nestaje’.

‘Već je nestašica svinjskog mesa, a tijekom novogodišnjih blagdana bila je umješnost kupiti domaćeg odojka’, rekao je.

Dukić je istaknuo kako su njega kao predstavnika slavonsko-baranjskih seljaka prošle turističke sezone zvali mnogi turistički djelatnici i ugostitelji i tražili domaće proizvode jer strani gosti, kako su mu rekli, žele jesti hranu proizvedenu u Hrvatskoj, a ne uvoznu, i to loše kvalitete.

Istaknuo je i kako će se seljaci - ako se ne počnu ozbiljno rješavati problemi u agraru - ‘organizirati na svoj način i tražiti ispunjenje opravdanih zahtjeva’.