RJEŠENJE ZA PLASMAN

Anušić na gradilištu distribucijskog centra za voće i povrće: 'Ovo je kvalitetna potpora proizvođačima'

17.03.2021 u 15:48

Bionic
Reading

U povodu nedavnog početka izgradnje regionalnoga distribucijskog centra za voće i povrće, osječko-baranjski župan Ivan Anušić u srijedu je posjetio to gradilište.

„Ovo je projekt koji će dati kvalitetnu potporu proizvođačima koji se bave voćem i povrćem i koji su do sada imali probleme s plasmanom proizvoda i na kraju su ih morali uništiti. Ovom infrastrukturom, vrijednom 101 milijun kuna, koju financiraju Osječko-baranjska županija, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, to mijenjamo. Očekujem da će radovi biti završeni prije predviđenog roka od 18 mjeseci“, rekao je Anušić.

Po njegovim riječima, u tom će centru biti hladnjača, pakirnica, sortirnica, sušara i linija za obradu ekoloških proizvoda.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling rekla je kako su županiji nedostajali smještajni kapaciteti za voće i povrće s obzirom na velike površine trajnih nasada.

„Kapacitet centra u prvoj fazi je 2910 tona, od čega je 690 tona za ekološku poljoprivredu, a ostalo za konvencionalnu poljoprivrednu proizvodnju. Centar će imati 23 komore za hlađenje, a veličina objekta bit će osam tisuća četvornih metara. Nakon završetka radova idemo u drugu fazu, a to je izgradnja dodanih smještajnih kapaciteta i linija za brzo smrzavanje koje su proizvođačima potrebne. Trošak proizvođača za korištenje objekta županija će subvencionirati jer nam je važno da svi proizvodi s područja županije budu u ovakvom objektu“, rekla je Wendling.