NAŠ ČOVJEK U TOKIJU

Antonio Jerković: Vjerujem Japancima i pokušavam ne paničariti!

15.03.2011 u 21:59

Bionic
Reading

U razgovoru s kolegom fotografom Antoniom Jerkovićem koji godinama živi u Tokiju dotakli smo se svega onoga što je sada vruće: njegovog viđenja nuklearne krize, kako doživljava Japance, kako se snašao nakon potresa i eksplozija na nuklearkama i što misli da bismo mi, koji smo u doba Domovinskoga rata dobili od Japana ogromnu humanitarnu pomoć, trebali sada, čak i na razini geste, učiniti zauzvrat

Tijekom chata i video linka putem Skypea održanog u utorak, 15. ožujka od 12.30 do 13.30 po hrvatskome vremenu (osam sati više u Japanu) primili smo i važno pismo podrške dosadašnjeg veleposlanika u toj zemlji (2005-2010), dr. Drage Štambuka, koje ovdje prenosimo: 'Istinski potresen japanskom tragedijom biblijskih razmjera, duboko suosjećam s japanskim narodom i upućujem mu svoju najdublju sućut. Činjenica da sam prije par mjeseci završio svoju petogodišnju diplomatsku službu u Japanu - čini da gotovo osjećam grižnju savjesti što sam izvan Japana u ovom teškom času.

Zabilježene snimke gorostasnih i tamnih tsunami valova koji pred sobom brišu naselja, nose kuće i vozila, te ljude s njima, na sjeveroistočnoj obali otoka Honšu, strašni su i apokaliptični dodatak imaginaciji kraja svijeta. Poslao sam i primio stotine poruka, no veoma me brine izostanak odgovora prijatelja iz Sendaja, kataklizmom najteže pogođena područja, s kojima ne mogu uspostaviti komunikaciju.

Ljubljenu japansku zemlju preporučam Bogu u svojim molitvama, a osobito i namjenski molim Svevišnjega da inženjeri zaustave taljenje oštećenih reaktora i spriječe nuklearnu katastrofu. Ironija je sudbine da u zemlji koja je teško stradala od atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki najnovija prijetnja bude zaogrnuta u isto ruho. Upućujem svoju ljubav prijateljskom japanskom narodu i pozivam hrvatsku javnost da otvori svoja srca za pomoć stradalima.'

Kako nam poručuje kolega Jerković, važno je da se i mi pokrenemo u ovoj velikoj tragediji pa je Crveni križ postavio donatorski telefon (cijena poziva je 6,15 kuna), a broj je: 060 9011.

Antonio Jerković javio se iz Japana