UDRUGA POBJEDE

Antikvarijat za osječki Azil za napuštene pse

09.09.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Volonteri udruge za zaštitu i promociju prava životinja Pobjede prostrli su jučer u dvorištu osječke Gradske knjižnice različite predmete, odjeću, obuću, knjige, nakit i sitnice da prodajom namaknu novac za rad Azila za napuštene pse u Nemetinu

Knjige, stara izdanja časopisa, šalice, svijećnjake, dobro očuvane glazbene ploče, kazete i CD-i, Osječani su razgledali gotovo cijeli dan u dvorištu secesijske vile knjižnice, a kupnji i druženju pogodovalo je i sunčano i toplo vrijeme.

Udruga u Azilu brine se o 230 pasa, a troškovi prelaze iznos od 10 tisuća kuna koliko mjesečno uplaćuje Grad Osijek. 'U početku smo sterilizirali po 60 pasa mjesečno, sada nešto manje, ali još uvijek nas to puno košta. Zahvaljujući popustu u veterinarskoj ambulanti Fury, sterilizaciju ženki plaćamo 300 kuna, a mužjaka 200. Moramo obnavljati boksove, krov, hrana, lijekovi, i još imamo troje zaposlenih koji rade za najmanju moguću plaću', ukratko nam je opisala uvjete u kojima djeluju Pobjede predsjednica Ivana Crnoja

Ljetos su obnovili fasade i krovove na dvjema zgradama, izgradili pet novih boksova, a predstoji izgradnja odvodnog kanala i mijenjanje krova na kući u medicinskome dvorištu. Svaki mjesec moraju nabaviti dovoljno novca za hranu, struju i vodu. Prodaju rabljenih stvari, pod nazivom Posh store, danas su organizirali već devetnaesti put. Prošli mjesec na štandove je došlo oko 500 Osječana, a prodalo se stvari za 4.200 kuna. Sve stvari donirali su građani zabrinuti za sudbinu pasa napuštenih na ulici.

'Ljudi žele pomoći, tako da dobivamo puno paketa, čak stižu pošiljke od jedne gospođe iz Splita. A kada prodajemo, onda važi princip da ni jedna stvar nije skuplja od 30 kuna', ispričala nam je Crnoja. U današnjoj ponudi izvan cjenovnog limita bila je jedino vjenčanica boje bijele kave.

Inače, kada Osječani uoče napuštenog ili ozlijeđenog psa na ulici dojavljuju Pobjedama, a volonteri zatim životinjama pomažu liječenjem i hranjenjem. Najveći je problem smještaj, jer Azil sa sadašnjih 1.200 četvornih metara više nema prostora za širenje. 'Zato molimo ljude da uzmu pse u tzv. privremeni smještaj dok ih ne udomimo za stalno', objasnila je Crnoja.