OČEKUJU NJIHOV DOLAZAK

Antikorupcijsko vijeće poslalo ultimatum ministrima

09.10.2012 u 17:30

Bionic
Reading

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije prihvatilo je danas izvještaje o provedenim antikorupcijskim mjerama u Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu uprave. Dok je Miljenićev resor jednoglasno dobio zeleno svjetlo, član vijeća Dragutin Lesar uskratio je podršku izvještaju Ministarstva uprave

Lesar je Ministarstvu uprave, odnosno ministru Arsenu Bauku zamjerio što nije osobno pred vijećem predstavljao izvještaj iz svog resora. Oduševljeni postupkom ministra nisu bili ni ostali članovi Vijeća, zbog čega su zaključili da ubuduće neće ni raspravljati o izvještajima ako se resorni ministri ne pojave.

Sreće je danas ipak bilo kod predstavljanja izvještaja Ministarstva pravosuđa, čiji je čelni čovjek Orsat Miljenić ukratko predstavio mjere donesene u njegovom resoru ove godine. Kazao je da se one većinom odnose na organizaciju u samom ministarstvu, koje je po novom dobilo poseban Samostalni sektor za suzbijanje korupcije koji odgovara osobno ministru ili njegovom zamjeniku.

Među antikorupcijske alate spadaju i zakoni, a već do kraja ove godine ili početkom sljedeće uslijediti će, najavio je Miljenić, izmjene Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku.

'Primjerice, kod ZKP-a smo već poboljšali represivni dio borbe protiv korupcije. Sada ćemo poduzeti neke mjere koje se tiču samih sudova. Primjerice, 53 posto postupaka pred županijskim sudovima otpada na sitno dilanje droge. Sada ćemo to prebaciti na općinske sudove i rasteretiti županijske sudove za teža kaznena djela, među koja spadaju i one vezana uz korupciju', kazao je Miljenić.

Najavio je izmjene Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, izmjene Zakona o zemljišnim knjigama te posve novi Zakon o lobiranju, koji je privukao i najviše pažnje članova Vijeća za korupciju. 'Neuređeno lobiranje je često izvor korupcije. Zakonom ćemo propisati uvjete pod kojima se može lobirati, napravit ćemo registar lobista', rekao je Miljenić

Predsjednika vijeća Vladimira Šeksa zanimalo je hoće li ubuduće registrirani lobist moći lobirati kod nekog državnog dužnosnika ili zastupnika da se neki zakon donese ili ne donese. Intencija zakona, kazao je Miljenić, nije da se spriječi da zainteresirane skupine i udruge razgovaraju s dužnosnicima ili zastupnicima. 'Intencija je da se prikaže tko, zašto i za koga radi i koliko je novaca za to dobio', pojasnio je Miljenić, dodavši da će se tek primjenom vidjeti treba li i što mijenjati u zakonu.

Upadicu po pitanju Zakon o lobiranju imao je i Lesar koji je kazao da je 'lobiranje samo legalizacija političke korupcije'. 'Tako i tako najviše lobiranja obavi se na Mirogoju', rekao je Lesar

U izmjene će pak i prošle godine donesen Zakon o oduzimanju imovinske koristi, koji se mora uskladiti s izmjenama Ovršnog zakona. 'Radi se o tehničkim izmjenama. Novost je da će AUDIO (Agencija za upravljanje državnom imovinom) na svojim web stranicama objavljivati što se događa s oduzetim sredstvima, koliko se i što oduzelo i što je država od oduzetog prodala', pojasnio je Miljenić.


Ministar pravosuđa Nacionalnom vijeću za korupciju predstavio je i Nacrt akcijskog plana suzbijanja korupcije, čiji bi konačni prijedlog Vlada mogla usvojiti početkom studenog. Predstavljajući sam nacrt Miljenić je kazao kako je on sastavljan na temelju prijedloga nositelja mjera suzbijanja korupcije (op. a. - ministarstva i drugih tijela državne uprave), ali i na temelju opaski udruga i građana.

'Mi smo nacrt objavili na web stranicama i došlo nam je oko 350 komentara zainteresirane javnosti, od čega je 300 bilo komentara građana koji su se odnosili na njihovo poimanje korupcije u društvu', rekao je Miljenić

Upravo na pritužbe građana osvrnuo se i Lesar kazavši da je i on posljednjih šest mjeseci dobio pisma u kojima se građani žale na spregu odvjetnika, sudaca s tijelima vlasti. Stoga je Miljenića upitao dolaze li takve pritužbe i u Ministarstvo pravosuđa.

'Određene primjedbe i upiti dolaze. Na svaku dojavu reagiramo u skladu sa svojim ovlastima. Na primjer, ako se radi o pritužbi na pojedinog suca, možemo poslati inspekciju koja može provjeriti odvija li se neki postupak zadovoljavajućom brzinom, ali ne možemo ulaziti u same sudske postupke. Moram vam reći da je već pokrenut niz postupaka pred Državnim sudbenim vijećem temeljem inspekcija koje smo poslali', pojasnio je Miljenić