etničko nasilje

Antifašistička liga: Izjave političara godinama stvaraju ozračje za rast primitivizma

12.06.2020 u 17:29

Bionic
Reading

Iz Antifašističke lige osudili su u petak postavljanje transparenta kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom te ocijenili da mnoge izjave političara, biskupa, akademika, sudaca i novinara godinama stvaraju ozračje za takav rast primitivizma i mržnje

Antifašistička liga u priopćenju je podsjetila na odluku Visokog prekršajnog suda koji je odbacio tužbu policije protiv Thompsona za uzvikivanje i poticanje publike da uzvikuje "Za dom spremni", obrazloživši je tvrdnjom "da je na koncertu vladala pozitivna atmosfera i da nisu primili ni jednu pritužbu građana". Dakle, kršenja javnog reda i mira nije bilo.

Po toj logici, navodi Antifašistička liga, ni grupa Bad blue boysa, s transparentom "Jebat ćemo srpske žene i djecu" iznad natpisa "Dinamo svetinja", s kojim su mahali u Kustošiji u Zagrebu, na državno-katolički praznik Tijelovo, uz uzvike "Ubij", "Ubij", nisu kršili javni red i mir – na skupu je vladala pozitivna atmosfera i nitko od prisutnih nije protestirao.

"Da je netko protestirao, slično kao da netko protestira protiv uzvika 'Za dom spremni' na Thompsonovom koncertu, dobio bi argumente koji se saniraju na Hitnoj", stoji u priopćenju iz Antifašističke lige.

"Sada će se", kažu, "svi zgražati nad vulgarnošću balavih ustašofila, nad količinom primitivnosti i mržnje koja stoji iza ovih poziva na ubijanja i silovanja" te poručili da bi se točkicama, umjesto vulgarne riječi, trebalo pisati mnoge izjave političara, biskupa, akademika, sudaca, novinara, ...,koje, kako dodaju, godinama stvaraju ozračje u kojem ovakvi "cvjetovi zla" prirodno proklijaju.

Zagrebačka policija privela je u petak četiri osobe koje povezuje s postavljanjem transparenta s natpisom kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom.

Nekoliko "Dinamovih" navijača razvilo je u četvrtak transparent s natpisom "J..at ćemo srpske žene i djecu", uz slovo 'U' koje je pretvoreno u ustaški simbol. Ta fotografija objavljena je na društvenim mrežama, a na njoj su mladići, koji su stajali na zidiću na kojem piše 'Dinamo svetinja', izvijesili i zastave HOS-a.

Fotografiju je na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće, a premijer Andrej Plenković istoga dana osudio je taj čin.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je uvjerenje da će policija riješiti taj slučaj, kao i svaki "koji poziva na nasilje i etničku netrpeljivost”.