IZJEDNAČAVANJE S BRANITELJIMA

Antifašisti traže vraćanje prava borcima NOB-a

15.01.2009 u 16:25

Bionic
Reading

Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA) na današnjoj je sjednici od nadležnih državnih tijela zatražilo da u roku od 60 dana na dnevni red Hrvatskoga sabora stave njihove zakonske prijedloge o vraćanju prava borcima i civilnim invalidima iz NOB-a, te obnovi porušenih spomenika iz tog razdoblja

'Tražimo da se u roku od 60 dana na saborsku sjednicu stave naši zakonski prijedlozi inače ćemo biti prisiljeni o svemu izvijestiti međunarodnu javnost', rekla je Hini u telefonskom razgovoru nakon sjednice predsjednica SABA RH Vesna Čulinović-Konstantinović.

Objašnjava kako se borci NOB-a ne osjećaju jednakima pred Ustavom, poput ostalih građana, budući da se, kaže, ne poštuju njihova prava. 'Mi nemamo jednaka prava kao i branitelji iz Domovinskog rata, a već dosta dugo tražimo da se to ispravi', kaže Čulinović-Konstantinović navodeći, primjerice, da su mirovine boraca oko 2500 kuna, a branitelja oko 5500 kuna.

SABA RH svoje je zakonske prijedloge već uputila i Vladi i Hrvatskome saboru.

'Na sjednici predsjedništva raspravljali smo i o tome da mnogi predstavnici vlasti prihvaćaju antifašizam, ali pri tome izostavljaju začetak antifašizma u NOB-u i ulogu Tita u antifašističkoj borbi', dodala je predsjednica SABA.

Članovi predsjedništva, navela je, upozorili su također da logoraši iz nacističkih logora nemaju status jednak statusu drugih političkih zatvorenika, odnosno ne dobivaju obeštećenja poput drugih političkih zatvorenika.

Dosta su oštro reagirali, navodi Čulinović-Konstantinović, i na pojave nepriznavanja žrtava fašističkih logora, a govorilo se i o potrebi osuvremenjivanja informiranja javnosti o antifašizmu preko interneta i drugih glasila.

Na sjednici je upozoreno i da pojedine organizacije SABA od lokalnih vlasti ne dobivaju predviđena sredstva. 'Zadovoljni smo odnosom dijela vlasti, ali neke gradske strukture, poput primjerice Karlovca, onemogućavaju rad naših udruga i onemogućavaju vraćanje spomenika i ploča poginulim antifašistima i nekim značajnim događajima iz NOB-a', upozorila je predsjednica SABA RH.

Najavila je da će na subotnju proslavu 65. obljetnice osnivanja 10. zagrebačkog korpusa u Zagrebu doći predsjednik RH Stjepan Mesić, gradonačelnik Milan Bandić, te predstavnici zemalja antifašističke koalicije, kao i delegacije boraca iz Slovenije i BiH.
Na sjednici se također razgovaralo i o pripremi XV. izborne skupštine SABA RH.