'REDA RADI PROTIV NEONACISTA'

Antifašisti reakciju policije nazvali sramotnom

Bionic
Reading

Udruga mladih antifašista grada Zagreba smatra da je reakcija policije prema organizatorima neonacističkog koncerta u Bukovju Križevačkom, protiv kojih je podneseno šest prekršajnih prijava, preblaga i sramotna

Policija je uhitila 34 osobe, 25 Hrvata, 8 Nijemaca i jednog talijanskog državljanina. Poslije ponoći pušteno je 28 osoba, dobi između 20 i 30 godina. Policija je priopćila da su nad jednom osobom, koja je pružala 'aktivnii pasivni otpor tijekom policijskog postupanja, uporabljena sredstvaprisile (tjelesna snaga i sredstva za vezivanja)', pri čemu je ta osobazadobila lake tjelesne ozljede.

Prekršajnom sudu prijavljeno je šestero Hrvata koji su sudjelovali u pokušaju organiziranja koncerta njemačke pronacističke glazbene skupine Blue Max i dvaju hrvatskih sastava u vatrogasnom domu u Bukovju Križevačkom. Trojica mladića prekršajno su prijavljena zbog isticanja nacističkih obilježja, a zbog vrijeđanja i omalovažavanja policajaca još jedan mladić, dok je zbog neprijavljivanja javnog okupljanja u tom mjestu prekršajno prijavljeno dvoje organizatora.

Križevački mladić (25) i djevojka (20), utvrđeni kao jedini suorganizatori planiranog koncerta neonaci benda u Bukovju Križevačkom, kažnjeni su novčano s 1700 i 3000 kuna, doznao je Večernji list iz križevačke policije, koja se pozvala na navode Prekršajnoga suda, a kažnjeni su jer nisu prijavili održavanje javnog okupljanja. Ostalo troje hrvatskih državljana, privedenih u nedjelju ujutro na sud - 22-godišnjak iz Osijeka, 30-godišnjak iz Dubrovnika i 25-godišnjak iz Ližnjana - kažnjeni su zatvorom, zbog isticanja nacističkih simbola i znakovlja. Dvojica su dobila 10, a Osječanin, koji je tijekom privođenja vrijeđao i napadao policajce, 12 dana zatvora.

Ocjenjujući postupanje policije Udruga mladih antifašista grada Zagreba kaže da se iz, kako su naveli, 'sramotno blagih optužnica vidi da je ovo policija napravila tek reda radi'. U priopćenju, uz ostalo, kažu da je policija 'mnogo veću represiju pokazala u Varšavskoj ulici'.

Udruga koja je policiju upozorila na održavanje tajnog koncerta podsjeća da se nakon anonimne dojave u petak navečer odlučila koristiti javnim pritiskom jer su, kažu, 'iz iskustva naučili da je to jedini način da se neonaciste spriječi u njihovoj namjeri'. Mladi antifašisti tvrde da je policija reagirala samo zahvaljujući javnom pritisku i ocjenjuju da je 'epilog događaja sramotan'.

'Očito je da su za policiju', smatraju mladi antifašisti, 'mnogo opasniji oni koji štite svoj grad, nego neonacisti koji ga ugrožavaju'. Uz to kažu i da od policije oni 'nisu nikada ništa očekivali, pa tako ni sada'. Udruga mladih antifašista grada Zagreba na kraju priopćenja kaže da 'ovaj slučaj pokazuje da se ne mogu oslanjati na policiju, nego', smatraju oni, 'ljudi se sami moraju organizirati'.