RAT SVJETOVA

Antifašisti napali knjigu don Ante Bakovića

09.02.2010 u 13:35

Bionic
Reading

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u prostorijama udruge održana je promocija knjige Ivana Fumića 'U ime istine - Katolička crkva i svećenstvo u II. svjetskom ratu' koja je direktan odgovor na knjigu Ante Bakovića 'Hrvatski martirologij XX. stoljeća'

'Baković je u svojoj knjizi pokušao prikazati da su ubijeni bili žrtve komunističkog sistema samo zato što su bili svećenici i Hrvati, a ne zato što su bili ustaše i činili zločine', rekao je Ivan Fumić

Rekao je da su svećenici tijekom 2. svjetskog rata bili i ustaše, ali i antifašisti, ali bilo je mnogo i onih koji nisu nigdje bili.

'Baković u svojoj knjizi navodi stvari kojih bi se i Göbbels postidio', navodi Fumić te spominje primjer svećenika iz Prijedora koji je poginuo u sukobu s partizanima, ali tek nakon što je na njih otvorio vatru iz mitraljeza. Fumić je, kaže, u svojoj knjizi izbjegao iznositi stavove, već se orijentirao na iznošenje podataka 'protiv laži'. Također je naveo da je opasno postavljanje ideološkog predznaka zločina jer bi se onda za zločine u Domovinskom ratu moglo reći da su HDZ-ovi zločini ili za one pod križem da su crkveni.

Fumić kaže da je zbog toga napisao knjigu kao korak prema razumijevanju i dijalogu, a ne mržnji. Na upit novinara tportala je li promocija knjige namjerno zakazana dan prije 50. godišnjice smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca, Fumić je rekao da nije imao pojma o tom datumu. 'Nisam inatljiv čovjek, dvorana je bila slobodna, i to je sve', pojasnio je tu podudarnost.

O knjizi su, osim autora, govorili teolog i novinar Drago Pilsel, koji je napisao predgovor, te recenzent, akademik Petar Strčić

Pilsel je u svom izlaganju rekao da knjiga 'nije usmjerena protiv Crkve nego protiv krivog tumačenja jednog svećenika'. 'Potrebno je pronaći razumijevanje, no ne na osnovi tenzija kojih je Bakovićeva knjiga puna', primijetio je Pilsel.

Akademik Strčić je govorio o činjenici da Katolička crkva na istočnoj strani Jadrana nije jedinstvena, kako se želi ostaviti dojam. 'Brojni svećenici su bili aktivni sudionici antifašističke borbe, a na njih Baković zaboravlja. Baković je u svojoj opsežnoj ediciji preskočio i jednog katoličkog svećenika koji je bio vatreni sudionik četničkog pokreta Draže Mihailovića i kojeg su članovi Partije doista ubili', naglasio je Strčić.