MIROSLAV RADMAN

'Anti-GMO lobiji žive od straha ljudi'

10.03.2010 u 15:27

Bionic
Reading

Svjetski poznat znanstvenik Miroslav Radman, suosnivač i direktor Mediteranskog instituta za istraživanje života, u emisiji Radija 101 '25 minuta' rekao je da Vlada zanemaruje MedILS

Radman je sa svojim timom otkrio, kako se popularno kaže, 'eliksir mladosti' i zbog tog značajnog otkrića dospio na naslovnicu francuskog časopisa Le Point.

'Svakog dana živimo šest sati dulje, u zadnjih 150 godina ljudski vijek se podvostručio', rekao je Radman i otkrio da je razlog novoj 'dugovječnosti' u činjenici da smo promijenili higijenske i prehrambene navike, koristimo lijekove... Pomak prema dugovječnosti je i otkriće kako se bakterija Deinococcus radiodurans samoobnavlja, i to u vrlo teškim uvjetima.

'Da Tesla nije sanjao, ne bi puno uradio', kaže Radman.

Neozbiljno je obećavati da ćemo izliječiti rak, poznato je što uzrokuje rak - mutacije, odnosno oštećenja DNA povećavaju rizik od oboljenja. Znanost je složna oko toga da je predispozicija za oboljenje od rak zapisana u našim genima, a mi smo mozaik gena svojih roditelja. Kad se dijete rodi bolesno traži se gen i tada se to zove sindrom ili bolest, no svi mi imamo tzv. tihe mutacije, odnosno raznovrsnost koja nije izražena. Ona dođe na 'naplatu' kad malo ostarimo: 'Riječ je o projektu biologije ljudske sudbine.'

Radman je rekao da nije protiv GMO-a i upozorio da smo i mi, ljudski rod, proizvod genetske modifikacije. Tako smo, kaže, evoluirali. Ne treba zaboraviti ni to da farmaceutska industrija počiva na genetskim modifikacijama - što su drugo kemijski lijekovi?

'Kako je James Watson (dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1962. za otkriće strukture DNA - op. ur) jednom rekao: ne vidim što je loše u tome da majke žele imati zdravu djecu, koja će živjeti bolje. Poznato je da se ljudi plaše nepoznatog i nečeg što im je apstraktno, pa u taj rang spadaju i genetske manipulacije. Postoje lobiji koji žive od straha ljudi, odnosno od toga su napravili sasvim dobar biznis', kaže Radman.

Dio znanstvene zajednice potiho, nikad javno, zamjera Radmanu činjenicu da se pojavljuje u javnosti i popularizira svoje otkriće. Radman na to odgovara da skroman istraživač, kao skroman umjetnik ili sportaš, troši tuđi novac! Znanstvenik mora raditi na snovima i pripremati javnost na iznenađenja, poručuje Radman. Cenzura je najbolji način da se napredak zaustavi.

MEDILS je mogao biti vitrina prema Europi, što nije, a neće ni biti, jer Radman priznaje da nije član ekskluzivnog kluba koji to omogućava. Inače, po njemu, pripadnici tog kluba su članovi Vlade. MEDILS je stavljen na noge, na početku su dana sredstva, ali to je to. Gotovo se 80 posto donatora povuklo nakon Sanaderovog odlaska, a još je gore, upozorava Radman, da za Ministarstvo znanosti ovaj Institut ne postoji.