‘U SRIDU!’

Ante Zorica pobjednik 296. Sinjske alke

07.08.2011 u 22:39

Bionic
Reading

Ante Zorica slavodobitnik je ovogodišnje, 296. Sinjske alke, koju je osvojio s ukupno 9 punata, nakon pripetavanja s Kristijanom Bikićem

Anti Zorici (27) to je druga pobjeda na Alki, koju je prvi put osvojio 2009.

Pokrovitelj ovogodišnje Sinjske alke, hrvatski predsjednik Ivo Josipović slavodobitniku Zorici darivao je zlatni prsten s hrvatskim grbom i sablju, a Viteško alkarsko društvo (VAD) zlatnu plaketu Alke i novčanu nagradu od 45.000 kuna.
Čestitajući slavodobitnmiku predsjednik Josipović je naglasio kako je ovo bila još jedna 'sjajna i uspješna alka'.

‘Na ovom mjestu u punom se smislu osjećam predsjednikom svih građana Hrvatske’, kazao je Josipović, zahvalivši se sinjskim alkarima što su “ostavili politiku iza sebe” i ujedinili se u organiziranju ovog kulturnog događaja.

‘Sinjska alka je europski raritet’, naglasio je Josipović, podsjetivši da su alkarski preci 1715. godine pobijedili nadmoćnijeg (turskog) neprijatelja i pokazali kako se voli svoja domovina. To smo, dodao je, slijedili i u Domovinskom ratu u kojem smo pobijedili i pokazali što je čast, junaštvo i domoljublje.

Istaknuo je kako su alkari još jednom uputili poruku kako se radom, zalaganjem i marljivošću mogu ostvariti uspjesi.

‘Na Sinjskoj alki pokazujemo sve ono najbolje što imamo te nam alka može svima poslužiti za uzor’, poručio je predsjednik Josipović.

Alkarski vojvoda Ante Vučić na početku današnje Sinjske alke pozdravio je sve nazočne, te posebno generale koji su predvodili vojnoredarstvenu akciju Oluju. Uz ostalo je poručio da smo u Domovinskom ratu pokazali da smo spremni obraniti domovinu, a zahvaljujući hrvatskim generalima i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, ostvarili smo slobodnu i suverenu Hrvatsku.

Podsjetio je da je alka prošle godine uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine
Slavodobitnik Ante Zorica je rođen 1984. godine u Hrvacama, a po zanimanju je upravni pravnik i zaposlen je u obiteljskoj ugostiteljskoj tvrtki “Vreba” iz Hrvaca. On je i 2009. godine pobijedio na Sinjskoj alki pogodivši tri puta “u sridu” postavši 12. slavodobitnik u povijesti sa maksimalnim brojem punata.

Današnju, 296. alku trčalo je 17 alkara kopljanika, a utrku je pratila i predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić.

U počasnoj loži među uzvanicima su, uz ostale bili, i predsjedatelj predsjedništva BiH Željko Komšić, supredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, više ministara u hrvatskoj Vladi, načelnik Glavnog stožera OS RH general Drago Lovrić i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) kontraadmiral Ante Urlić, predstavnici crkve, više veleposlanika.

Na tribinama je bilo oko 10.000 posjetitelja.

Alka se trči u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. Smatra se da se počela izvoditi u drugom desetljeću 18 stoljeća. Datum održavanja se mijenjao, a sada se trči prve nedjelje u kolovozu.