NOVI KANDIDAT

Ante Simonić ulazi u predsjedničku utrku s popriličnim biografskim kapitalom, uz podršku supruge, kineske Amerikanke

21.08.2019 u 10:49

Bionic
Reading

Sveučilišni profesor farmakologije i diplomat Ante Simonić, bivši HSS-ov potpredsjednik Vlade u mandatu premijera Ivice Račana, uključuje se u utrku za osvajanje predsjedničkog mandata na Pantovčaku. Na konferenciji za novinare u Rijeci objavio je kandidaturu i predstavio vlastiti pogled na budućnost Hrvatske

Ante Simonić najavio je predsjedničku kandidaturu još polovicom srpnja, kada je u intervjuu Novom listu naslovljenom 'Kuća gori, gubimo domovinu' poručio da se intelektualci moraju aktivirati u borbi za opće dobro, jer 'što je čovjek sposobniji, njegove su dužnosti i obveze prema društvu veće'. Dan kasnije ispisao se iz HSS-a, u kojem je posljednjih godina bio tek pasivni član.

'Mislio sam da je bolje da to što prije raščistim. Nastavljam svojim dosadašnjim putem, kojim sam, smatram, išao i u HSS-u. Slijedim projekt općeg dobra, bez ikakvih ekstrema, a to je ono što je HSS uvijek zastupao. Sada stranka ide nekim drugim putem, a ja zato i tražim svoj vlastiti', rekao je Simonić za Novi list.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak zaželio mu je, kao bivšem stranačkom kolegi, svaku sreću. Simonić je svojedobno bio potpredsjednik HSS-a i predsjednik Stručnog vijeća stranke.

Ovaj svestrani kandidat ulazi u predsjedničku utrku s popriličnim biografskim kapitalom. Između ostalog, bio je hrvatski veleposlanik u Kini, a supruga mu je kineska Amerikanka Rita Zhao, s kojom živi u svom rodnom gradu Rijeci.

Rođen je 9. rujna 1949. godine, a u Rijeci je završio osnovnu i srednju školu, kao i Medicinski fakultet, na kojemu je doktorirao 1980. godine. Bio je na usavršavanju u Belgiji i Velikoj Britaniji, a kao Fulbrightov stipendist i u SAD-u.

Godinama je bio predstojnik Zavoda i Katedre za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, a od 1990. do 1994. godine i dekan te institucije. U politiku se uključio 1996. kao zastupnik u riječkoj Gradskoj skupštini, a 2000. postao je saborski zastupnik i predsjednik Odbora za znanost, obrazovanje, kulturu, zdravstvo i sport. Od kolovoza 2002. do prosinca 2003. bio je potpredsjednik Vlade za znanost, obrazovanje, kulturu, socijalna pitanja i sport.

Slijedi povratak u Rijeku, u kojoj je u Skupštini Primorsko-goranske županije bio zastupnik i predsjednik Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu. U studenom 2008. imenovan je veleposlanikom RH u Pekingu.

Sportaš, humanitarac i znanstvenik

Ante Simonić objavio je pet knjiga i više od 400 znanstvenih i stručnih radova, a tijekom tri mandata bio je predsjednik Hrvatskog društva farmakologa, navodi se u njegovoj biografiji na službenim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Kliničkog bolničkog centra Rijeka i predsjednik Nacionalnog povjerenstva za suzbijanje HIV/AIDS-a, predsjednik nacionalnog Savjeta za mlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Lions Cluba Rijeka, potpredsjednik Nacionalnog odbora za dodjelu Državne nagrade za znanost, predsjednik nacionalnog Odbora nagrade 'Ivan Filipović', predsjednik nacionalne manifestacije Nazorovi dani i dr.

Član suradnik je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Član je i mnogih profesionalnih udruženja: Hrvatskog društva podvodne i hiperbarične medicine, Međunarodnog toksikološkog društva, Međunarodnog kolegija za neuropsihofarmakologiju, Europskog koledža neuropsihofarmakologije (ECNP), Federacije europskih farmakoloških udruženja (EPHAR), Hrvatskog društva za neuroznanost, Calcium kluba i dr.

Osnivač je niza međunarodnih društava prijateljstva, među ostalim, Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva u Rijeci.

U mladosti je bio višestruki pobjednik na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima u veslanju i nogometu. I danas je aktivan u sportskim društvima. Dobitnik je većeg broja domaćih i stranih nagrada i odlikovanja.

  • +11
Ante Simonić objavio kandidaturu za predsjednika Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL