PODNIO OSTAVKU

Annan više nije posrednik za Siriju

02.08.2012 u 21:50

Bionic
Reading

Kofi Annan u četvrtak je, u prigodi objave svoje ostavke na dužnost UN-ova posrednika za Siriju, kritizirao nedostatak jedinstva u Vijeću sigurnosti, ocijenivši usto da predsjednik Bašar al-Asad mora otići 'prije ili kasnije'

'Učinio sam sve što sam mogao', rekao je Annan na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

'Težina ljudske cijene sukoba i iznimne prijetnje svjetskom miru i sigurnosti zbog krize opravdali su pokušaje ostvarenja mirne tranzicije', rekao je. No 'sve veća militarizacija na terenu i očit nedostatak jedinstva u Vijeću sigurnosti bitno su utjecali na okolnosti uspješnog obavljanja moje zadaće', rekao je bivši glavni tajnik UN-a.

Obrazlažući svoju odluku, Annan je izrazio žaljenje što 'nije dobio svu potporu koju je trebao' i spomenuo je 'podjele u međunarodnoj zajednici', napose u UN-ovu Vijeću sigurnosti. 'Sve je to otežavalo moju zadaću', kazao je.

Tako je kritizirao činjenicu da Vijeće sigurnosti nije odmah poduprlo zaključke sastanka održanog u Ženevi 30. lipnja, na kojemu su se zemlje iz akcijske skupine za Siriju načelno dogovorile o procesu političke tranzicije koji će provesti Sirijci.

A 'politička tranzicija znači da Asad mora otići prije ili kasnije', istaknuo je.

Nekoliko minuta prije Annanove tiskovne konferencije, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izvijestio je u priopćenju o 'ostavci' posebnog izaslanika.

Annan je obavijestio UN i Arapsku ligu da 'ne želi produljiti mandat nakon njegova isteka 31. kolovoza 2012.', navodi se u tekstu.

Annan je imenovan 23. veljače, ali je njegov mirovni plan u šest točaka za rješenje sirijskog sukoba ostao tek mrtvo slovo na papiru. Plan je predviđao prekid sukoba vlade i naoružane oporbe te političku tranziciju.

Ban je rekao da je 'veoma zahvalan (Annanu) na njegovim hrabrim i odlučnim naporima' te da osjeća 'iskreno žaljenje' zbog njegova odlaska.

Rekao je da je počeo konzultacije s glavnim tajnikom Arapske lige Nabilom al-Arabijem kako bi se 'što prije imenovao njegov nasljednik'.

Sirijske vlasti izrazile su žaljenje zbog odlaska Kofija Annan, a u priopćenju ministarstva vanjskih poslova optužuju 'zemlje koje žele destabilizirati Siriju' da su potkopale Annanovu misiju.

Bijela kuća pak kaže da je Annanova ostavka među ostalim rezultat odbijanja sirijskog predsjednika al-Asada da prihvati mirovni plan UN-a te nevoljkosti Rusije i Kine da proglase Asada odgovornim.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je žaljenje zbog Annanova odlaska, a situaciju u Siriji nazvao 'tragedijom'. Putin je nazvao Annana 'briljantnim diplomatom i pristojnim čovjekom', zaključivši da je 'zaista šteta' što odlazi.

Pariz kaže kako taj potez ilustrira dramatičnost 'slijepe ulice' u kojoj se nalazi kriza, te poziva na odlazak Asada i političku tranziciju.