zahuktava se kampanja

[ANKETA] Za koga biste glasali da danas izlazite na biralište?

Bionic
Reading

Predizborna kampanja se zahuktava, a unatoč povećanju broja oboljelih od koronavirusa, iz vrha vlasti poručuju kako 'termin izbora ostaje isti'. Do izlaska na birališta 5. srpnja ostalo je manje od dva tjedna, a tportal pita vas za koga biste glasali da su danas izbori

Pojedine političke opcije zbog ponovnog rasta broja novooboljelih odustale su od najavljenih političkih okupljanja. Tako je Domovinski pokret Miroslava Škore odustao od trodnevne turneje po Dalmaciji. Otkazane su najavljene aktivnosti u Dubrovniku, Splitu i ostatku Dalmacije. Škoro je u svojoj objavi putem Facebooka poručio kako će o predstavljanju lista za IX. i X. izbornu jedinicu Domovinski pokret izvijestiti naknadno, kao i o daljnjem načinu vođenja predizborne kampanje.

U javnosti se počelo špekulirati i time hoće li se izbori odgoditi zbog sve nepovoljnije epidemiološke situacije. Tako su iz Koalicije demokrata i laburista poručili kako u situaciji ponovnog 'rasplamsavanja koronaepidemije HDZ zanemaruje zdravlje građana radi izbora'.

  • +15
Zagreb: Predstavljanje kandidata na listi HDZ-a za I. izbornu jedinicu Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković poručio je pak kako termin izbora ostaje isti.

'Nije mi jasno kako se održavanje izbora uopće može dovoditi u pitanje, za to je nadležan DIP', rekao je Plenković.

A Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je 190 lista i 17 manjinskih kandidatura. U ponedjeljak su izvijestili i kako je započelo tiskanje tri milijuna i 513 tisuća glasačkih listića za parlamentarne izbore te još 357 tisuća listića za izbore zastupnika nacionalnih manjina. Svaki od njih košta jednu kunu i jednu lipu, što znači da će za njihovo tiskanje biti potrošeno oko tri milijuna i 550 tisuća kuna, rekao je Slaven Hojski, glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

  • +15
Predstavljanje kandidata s liste Restart koalicije u X. izbornoj jedinici Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

'Trenutno smo u razgovorima s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a sve upute bit će dane negdje sredinom sljedećeg tjedna, oko 1. srpnja, nekoliko dana prije izbora. Cilj je da ih donesemo u kompletu i za biračke odbore u Hrvatskoj te u inozemstvu, a da bude jasna i precizna uputa i za birače', rekao je Hojski na konferenciji za novinare te dodao kako ne treba od DIP-a očekivati da svaki dan komentira zdravstvenu situaciju u Hrvatskoj, već će jednom uputom dati konkretnu informaciju svima kako se ponašati na sam dan izbora.

Predizborni skup Domovinskog pokreta na osječkom Trgu slobode Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric / CROPIX

Pitamo vas stoga - da su izbori danas, za koga biste glasali?

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal