PET KANDIDATA

[ANKETA] Za čelnom foteljom glavnog grada Slavonije zasad nema pretjerane jagme. Pitamo vas: Za koga biste glasali na izborima za gradonačelnika Osijeka?

10.03.2021 u 16:57

Bionic
Reading

Nakon svibnja i Osijek će dobiti novu osobu na čelu grada, no za razliku od drugih najvećih hrvatskih gradova, u bitku zasad ide mali broj kandidata

Samo pet osoba zasad je najavilo da će se kandidirati na izborima za gradonačelnika Osijeka. Ako se to usporedi sa Zagrebom i Rijekom, koji vrve kandidatima, čini se da je interes za vođenje najvećeg slavonskog grada ipak nešto manji.

Među onima koji žele naslijediti nestranačkog Ivicu Vrkića, koji je uz pomoć SDP-a, HNS-a i HSU-a vladao dva mandata, nalazi se i kandidat SDP-a Goran Kušec. Ovaj sveučilišni profesor na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku do sada nije imao veze s politikom. Stručnjak je za uzgoj i genetiku domaćih životinja te za kulene. Mediji pišu i da je u mladosti bio DJ i frontmen nekih osječkih rock bendova te jedan od suosnivača osječke navijačke skupine Kohorta. U javnost je izašla i informacija kako je Kušec prije 28 godina osuđen zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, za što mu je prošla rehabilitacija.

HDZ u utrku ide s mladim Ivanom Radićem, a koji vodi u nekim anketama u lokalnim medijima. Radić ima 33 godine, predsjednik je osječkog HDZ-a i saborski zastupnik. Po struci je inženjer građevine, a u kampanju je krenuo iz propale tvornice poljoprivrednih strojeva pod sloganom 'Nova energija'.

Poziciju gradonačelnika Osijeka pokušat će izboriti i osječki poduzetnik Berislav Mlinarević. Iako je službeno nezavisni kandidat, podržava ga Domovinski pokret. Mlinarević je u Osijeku poznat kao vlasnik hotela Waldinger te nekoliko ugostiteljskih lokala, među kojima je i restoran koji je dobio Michelinovu preporuku. Vlasnik je i restorana i koktel bara na Krku.

Mlinarević dosad nije bio politički aktivan, a kaže da će mu u fokusu, ako osvoji mandat, biti gospodarstvo.

  • +2
Kandidati za Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Najprepoznatljiviji kandidat na nacionalnoj razini koji želi biti gradonačelnik Osijeka je Vladimir Šišljagić. Bivši osječko-baranjski župan u dva mandata i bivši saborski zastupnik bit će kandidat stranke Snaga Slavonije i Baranje. Iako posljednjih godina nije bio vidljiv u nacionalnoj političkoj areni, tek će se vidjeti hoće li mu dugogodišnje političko iskustvo pomoći pred konkurentima.

Iako se šuškalo da bi i Most mogao podržati Mlinarevića, oni će na izbore za gradonačelnika ipak sa svojim kandidatom. Glasove birača pokušat će osvojiti koordinator Mosta za Osijek Petar Kopunović Legetin. Ovaj teolog iz Osijeka radi kao vjeroučitelj, a voditelj je i pjevačke klape Sveti Ilija. Vodio je i kampanju u kojoj je u Osijeku zasađeno 1500 sadnica drveća. Na parlamentarnim izborima 2020. Legetin je bio prvi na Mostovoj listi u 4. izbornoj jedinici.