trzavice u koaliciji

[ANKETA] Treba li istospolnim parovima omogućiti udomljavanje djece?

26.11.2018 u 22:00

Bionic
Reading

Zakon o udomljavanju ponovno je stvorio trzavice u vladajućoj koaliciji. Tako se HNS zalaže za to da se udomljavanje omogući i istospolnim životnim partnerima, no HDZ zasad ne popušta. Stoga i čitatelje pitamo treba li istospolnim parovima omogućiti udomljavanje djece

Ovaj tjedan vladajući koalicijski partneri trebali bi održati sastanak na kojem bi jedna od točaka trebao biti i Zakon o udomiteljstvu, zbog kojeg je između HNS-a i HDZ nastao prijepor.

Zakon, koji je Vlada nedavno poslala u drugo čitanje u Sabor i koji je dobio podršku svih ministara, prošli tjedan skinut je s dnevnog reda Odbora za obitelj, mlade i sport. Razlog su bile zamjerke koje su dolazile iz HNS-a zbog toga što u 'udomiteljsku obitelj' nisu uključeni životni i neformalni životni partneri, odnosno istospolni parovi.

No ako se pita HDZ, zakon je poslan u Sabor, a HNS-ovi ministri su ga podržali na Vladi. 'Vlada je uputila prijedlog iza kojeg stoji. Vidjet ćemo hoće li biti još amandmana i rasprava među partnerima, ali Vlada je uputila prijedlog zakona u dva čitanja iza kojeg stoji', kazao je prije koji dan Plenković.

Nesuglasice će partneri morati riješiti razgovorom, ali HNS je već pripremio i amandmane koje će uputiti na zakon. Njima traže da se kao udomitelji uključe i životni i neformalni životni partneri, koje aktualni zakon diskriminira temeljem spolne orijentacije. U amandmanima ističu to da obiteljsku zajednicu ne čine samo bračni i izvanbračni drugovi, nego i životni i neformalni životni partneri.

Zasad nije jasno hoće li doći do kompromisa između koalicijskih partnera, a HNS ne otkriva što će napraviti odbije li HDZ prihvatiti njihove amandmane.

Na stranu HNS-a stale su i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, a i ravnateljica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin kazala je kako taj ured podržava sva prava istospolnih parova.

HNS-ov stav podržao je potpredsjednik Sabora Furio Radin, a očekuje se da bi ga trebao podržati i SDSS.

Ako se pak pita Milana Bandića i njegov klub, 11 zastupnika glasat će po savjesti. 'U našem klubu nema demokratskog centralizma', poručio je Bandić. Naime, vjerojatno je da će i bivša HNS-ovka Marija Puh, ali i bivša SDP-ovka Milanka Opačić, podržati to da i istospolni partneri budu udomitelji.

S HNS-om se slaže i dio oporbe, točnije SDP i GLAS, no ne i Most. 'Trebate znati da je interes djece iznad apsolutno svakog drugog interesa. Mislim da je dovoljna stigmatizacija to što djeca na kraju budu kod zamjenskih roditelja. Još onda i dodatna, jer niti homoseksualni parovi nisu toliko prihvaćeni u društvu. Zamislite onda stigmatizaciju te djece. Da je tolika njihova prihvaćenost u društvu, ne bi bilo potrebe za paradama', kazao je prije neki dan Božo Petrov.

  • +9
Gay pride u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovć