'jugoslovenka' u zagrebu

[ANKETA] Smetaju li vam nastupi Lepe Brene i drugih srpskih pjevača u Hrvatskoj?

16.12.2019 u 12:30

Bionic
Reading

Srpska folk zvijezda Lepa Brena dva dana zaredom, subotu i nedjelju, do vrha je napunila zagrebačku Arenu. Izazvala je niz reakcija, a najžešća je bila ona četvorice umirovljenih generala HV-a koji su izrazili negodovanje zbog njezina nastupa

Brena je u Zagrebu priredila spektakl za pamćenje. Na binu se spustila viseći na zvijezdi, kako to vole raditi međunarodne pop zvijezde, a potom je, kako su pisali mediji, raspametila publiku hitovima iz svoje već nekoliko desetljeća duge karijere. Koncert su pohodila i brojna hrvatska poznata lica, samozvana i prava elita.

Uoči koncerta Lepa Brena je posjetila Advent, a u omiljenom restoranu Tač na ručku joj je društvo pravio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Iako je od završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, koje se može smatrati kao službeni završetak rata u Hrvatskoj, prošlo više od 20 godina, nastupi srpskih pjevača i pjevačica, premda svakodnevni, još uvijek ponekad izazivaju navalu povišenih emocija.

Uglavnom im se za krimen uzima otvorena podrška srpskoj vojsci i paravojnim postrojbama tijekom Domovinskog rata.

Podsjetimo se kako je prošle godine naprasno otkazan koncert Bajage na Danima piva u Karlovcu zbog pritiska branitelja. Bajaga je nedugo potom nastupio u Varaždinu na Špancirfestu bez ikakvih problema.

Tako su se u nedjelju oglasila četvorica umirovljenih generala Hrvatske vojske - Ivan Tolj, Ivan Kapular, Marinko Krešić i Mile Ćuk - te su izrazili javno negodovanje zbog nastupa pjevačice koja vrlo često pjeva u Hrvatskoj.

'U Zagrebu se 14. i 15. prosinca 2019. dogodilo javno sramoćenje hrvatskog naroda i Republike Hrvatske. Fahreta Jahić Živojinović, poznatija kao Lepa Brena, održala je u zagrebačkoj Areni koncert na kojem je bacila u trans obožavatelje njenog lika i 'dela'. Je li to ista ona Lepa Brena koja se 'naslikavala' u Brčkom za vrijeme velikosrpske agresije u maskirnoj odori neprijateljskih formacija koje su jurišale na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, razarale gradove i sela, ubijale nevine ljude', upitali su i dodali kako 'sudeći po ikonografiji u dvorani, zasigurno jest'.

  • +15
Zagreb: Lepa Brena održala koncert u zagrebačkoj Areni Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Naime za vrijeme koncerta vijorile su se jugoslavenske zastave sa zvijezdom petokrakom. Pod tim zastavama počinjeni su nebrojeni zločini nad hrvatskim narodom od Drugog svjetskog rata i poraća do Domovinskog rata, do Vukovara, Ovčare i ostalih stratišta diljem Domovine, podsjetili su generali u mirovini.

Traže od državnih tijela da zauzmu mjerila po kojima će se za svaku javnu osobu, pa bila to narodnjačka srpska pjevačica ili pak najviši srbijanski dužnosnici, utvrditi jesu li sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku i u kojem obliku te jesu li bili dionici ratnog zločina poput Vojislava Šešelja i njegovih pomagača.

'Smatraju da takve osobe ne mogu javno istupati na teritoriju Republike Hrvatske i biti primane od strane hrvatskih državnih i lokalnih dužnosnika. Dopuštanje njihovih posjeta i javnih nastupa narušava suverenitet i ugled naše države i vrijeđa osjećaje svih hrvatskih branitelja, kao i ostalih građana koji bi, ustreba li, ponovno stali u obranu svoje Domovine', poručuju četvorica umirovljenih generala.

Pozivamo vas da ispunite anketu priloženu u tekstu i iznesete svoj stav o tome smetaju li vam nastupi srpskih izvođača poput Lepe Brene u Hrvatskoj.