zaoštrio se sukob s vladom

[ANKETA] Podržavate li frontalni štrajk učitelja i nastavnika?

19.11.2019 u 22:44

Bionic
Reading

Učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama krenuli su u opći štrajk. Unatoč prijetnji Vlade da im štrajk neće platiti većina zaposlenih u školstvu zasad zdušno stoji iza svojih sindikalnih čelnika

Zato je ponovo zaiskrilo unutar vladajuće koalicije. HNS-ova ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je da je sistem u blokadi te da ona 'ne želi sudjelovati u igrama moći Vlade i sindikata'.

Na to ju je 'poklopio' HDZ-ov ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

'Biti ministar je pravo, čast, obveza, ali nosi i svoje odgovornosti. Prebacivanje odgovornosti prema drugim kolegama, premijeru ili bilo kome drugom smatram nekorektnim, u ovom slučaju od strane ministrice Divjak. Problemima u resoru se treba voditi onaj tko vodi taj resor, a ne drugi kolege. Ako govorimo o odgovornosti, pozivam da odgovornost za svoje resore snosimo sami, a ne da ih pokušamo prebaciti na druge', oštar je bio Aladrović.

HNS je gotovo izišao iz Vlade prije desetak dana kada su zaprijetili da neće podržati državni proračun za 2020. Situacija se smirila nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka. Čini se kako su sad ratne sjekire ponovo iskopane.

Podsjetimo, sindikati traže rast koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto. Tu je odluku podržalo više od 96 posto članova sindikata u osnovnim i srednjim školama. Sindikati su najavili i prosvjed za vrijeme održavanja kongresa Europske pučke stranke u Zagrebu.

Sve se više postavlja i pitanje nadoknade izgubljenih nastavih dana. Moguće je kako će se zbog štrajka produžiti školska godina.