verbalni rat

[ANKETA] Pitamo vas: Podržavate li način na koji se Milanović obračunava s neistomišljenicima

29.03.2021 u 16:06

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović svojim revolveraškim pristupom u potpunosti je okrenuo uhodane obrasce ponašanja u hrvatskoj politici. Ono što bi inače bilo uobičajeno političko nadmudrivanje eskaliralo je u nisku prozivki i uvreda u kojoj se ne biraju riječi. Na jednoj strani nalazi se predsjednik, a na drugoj svi koji dignu glas protiv njega. U anketi tportala zbog toga vas pitamo odobravate li predsjednikov stil obračuna s neistomišljenicima

Predsjednik Zoran Milanović u nedjelju je imao čak pet objava na Facebooku u kojima se u nizu obračunavao sa svima koji mu u posljednje vrijeme proturječe ili se ne slažu s njegovim načinom ponašanja i političkim ciljevima - Andrejom Plenkovićem, Miloradom Pupovcem, Gordanom Jandrokovićem, Sanjom Sarnavkom, Žarkom Puhovskim, Dejanom Jovićem, Vladimirom Šeksom...

Tek je u jednoj objavi imao kratki intermezzo, čestitavši mladim hrvatskim nogometašima pobjedu nad Švicarskom.

Cijela najnovija kanonada optužbi s Pantovčaka krenula je zbog svađe između Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića oko kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Milanović je odbio postupiti prema zakonu iz 2018. godine, koji je uredio ustavnu ovlast predsjednika Republike kojom je propisano da Pantovčak predlaže šefa Vrhovnog suda. Po novom predsjednik može predložiti samo kandidate koji su se prijavili na javni poziv.

Predsjednik je predložio Zlatu Đurđević, profesoricu s Pravnog fakulteta, koja se propustila prijaviti na natječaj, pa je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković odbio uvrstiti njegov prijedlog na dnevni red. Milanović je potom krenuo u obračun koji nije stao do danas i ne zna se kad će. Tada je žestoko izvrijeđao Jandrokovića poručivši mu da je svojedobno Ivi Sanaderu 'virio iz rukava i nogavica'. Predsjednik Hrvatskog sabora pokušao je biti iznad situacije, ali mu nije uspjelo pa je na Milanovićevu kanonadu uvreda odgovorio također uvredom rekavši: 'To vam je karakteristika primitivnih ljudi, kada nemaju argumente, onda vas vrijeđaju i lažu.'

Uglavnom, Jandrokovićev postupak opravdao je Ustavni sud iako su jedan drugoga optuživali za uzurpaciju ovlasti. Potom je i Ustavni sud dobio svoju porciju uvreda. Milanović ih je optužio da su HDZ-ovi žetoni, a za predsjednika toga tijela Miroslava Šeparovića rekao je da radi po diktatu kuma Vladimira Šeksa. Predsjednik Vlade Andrej Plenković potom je naglasio da Zlata Đurđević sigurno neće biti izabrana jer si je dopustila biti kandidat u protuzakonitoj proceduri.

Kulminacija je uslijedila nakon Milanovićeve izjave o prljavima, ružnima i zlima. Trojac koji se našao na tapetu bili su Milorad Pupovac, Andrej Plenković i Gordan Jandroković. Milanović ih je opisao koristeći prilično nepoželjne epitete.

Ubrzo je stigao odgovor Milorada Pupovca, HDZ-ova koalicijskog partnera, koji je u subotu kroz suze optužio Milanovića da mu je prijetio putem WhatsAppa, nazvao ga 'bijednikom' te mu poručio da će 'srpski narod u Hrvatskoj procvasti kad se otarasi njega i njegovih lopova'. Pupovac je javnosti pokazao i poruke koje mu je slao Milanović, ali tek to bio je povod za novi obračun jer mu je predsjednik poručio da je namjerno falsificirao napisano kako bi javnost doveo u zabludu.

U istom danu Milanović je prozvao Sanju Sarnavku jer 'nije ponudila Zlati Đurđević zaštitu od Andreja Plenkovića', na meti mu se našao i politički analitičar Žarko Puhovski, kao i politolog Dejan Jović i drugi koji su se drznuli nešto reći.

U ponedjeljak je stigao novi nastavak. Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da je Milanovićevo političko divljaštvo ispod svih razina i podloga za govor mržnje. No isto tako nije osudio istupe Jandrokovića i Šeksa, a koji su Milanovića nazvali ludim.