RASPISANI IZBORI

[ANKETA] Koga biste za predsjednika? U miru pročitajte što su sve dosad obećali i glasajte

14.11.2019 u 18:56

Bionic
Reading

Prvi krug predsjedničkih izbora održat će se u predbožićnom ozračju 22. prosinca, a na megdan će izaći samo pravovaljani kandidati, oni koji uspiju prikupiti 10.000 potpisa. To neće biti problem za četvero vodećih u anketama - aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i izazivače Zorana Milanovića, Miroslava Škoru i Mislava Kolakušića - ali bi moglo biti nepremostiva prepreka za ostale aspirante na radno mjesto s još uvijek aktualnim najvišim koeficijentom složenosti poslova u državi i uredom na Pantovčaku

U nastavku donosimo osnovne programske pakete 14 samodeklariranih predsjedničkih kandidata po abecednom redu, uz jedno pitanje: za koga biste vi glasali da se izbori održavaju danas?

Anto Đapić

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić objavio je predsjedničku kandidaturu početkom listopada, uz zastavu HOS-a. Zalaže se izradu novog Ustava po kojem u Saboru ne bi bilo unaprijed osiguranih mjesta za predstavnike manjina i za proširenje ovlasti predsjednika. Osoba na toj funkciji imenovala bi čelnike obavještajne zajednice i veleposlanike, a na prijedlog Sabora i ravnatelja HRT-a. Njegov slogan je 'Srcem za Hrvatsku'.

Kolinda Grabar Kitarović

I kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović u pohodu na drugi predsjednički mandat kandidaturu je službeno objavila početkom listopada. Mjesec dana kasnije objavila je i izborni program sa sedam ključnih područja na kojima će temeljiti svoje djelovanje: hrvatski razvoj, hrvatski identitet, hrvatska odlučnost, hrvatska pravednost, hrvatska demokracija, hrvatska sigurnost i hrvatski optimizam. Slogani su joj 'Optimizam za Hrvatsku' i 'Predsjednica. Jer Hrvatska zna'.

Dario Juričan

'Lišen stranačkih okova i slobodan kao feniks', redatelj Dario Juričan u vrijeme objave predsjedničke kandidature polovicom rujna zvao se Milan Bandić, ali mu je to ime u međuvremenu oduzeto. U bitku je krenuo s nekoliko slogana: 'Korupcija svima, a ne samo njima', 'Što god vam ponude, ja nudim duplo' i 'Korupcija: Sad il' nikad'. Zalaže se za korupciju kao zajedništvo svih i želio bi korumpirati Hrvatsku radeći kao konj.

Ava Karabatić

Starleta Ava Karabatić najavila je predsjedničku kandidaturu krajem rujna fotografijom u toplesu. Kao profesorica talijanskog i latinskog jezika, umjetnica i manekenka, najavila je 'Avin režim', da bi mjesec i pol kasnije otkrila za što se zalaže. Uz slogan 'Svi ćete biti zadovoljeni', Karabatić bi legalizirala marihuanu i prostituciju, dopustila LGBT parovima da posvajaju djecu i smanjila prihode Crkvi, ali i zabranila pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće.

Mislav Kolakušić

Bivši sudac Mislav Kolakušić najavio je predsjedničku kandidaturu još u svibnju, glasajući na euroizborima. Uz slogan 'Ne želim vam se svidjeti, želim da pogledate istinu u oči', on bi se, kako je rekao, založio za 'vraćanje predsjedničkog sustava' iz vremena Franje Tuđmana, iako je tada na snazi bio polupredsjednički sustav. Između ostalog, ukinuo bi 100.000 radnih mjesta u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, sveo bi Vladu na 10 ministarstava i prepolovio broj sudaca.

Dejan Kovač

Nezavisni predsjednički kandidat s podrškom HSLS-a, Dejan Kovač, ekonomist sa sveučilišta Princeton, krenuo je s predsjedničkom kandidaturom u kolovozu. Kao ključnu točku kampanje, uz poruku 'Imaš izbor', ističe borbu protiv korupcije - prvenstveno u javnim nabavama, predstečajnim nagodbama i subvencijama - uz pomoć transparentnosti, digitalizacije i političke odgovornosti. Objelodanio bi poslovanje Pantovčaka i oživio gospodarsku diplomaciju.

Zoran Milanović

Kandidat Zoran Milanović najavio je predsjedničku kandidaturu na Facebooku, objavivši fotografiju uz poruku 'Predsjednik s karakterom'. Prvo je najavio da želi biti na čelu moderne, progresivne, znatiželjne i otvorene Hrvatske, a sada uz slogan 'Normalno' govori da će biti 'neka vrsta vrhovnog pravobranitelja Hrvatske'. Podupire ga 13 stranaka: SDP, HSS, GLAS, IDS, HSU, Demokrati, SNAGA, PGS, Reformisti, SU, Hrvatski laburisti, Međimurski demokratski savez i Zelena Pula.

Vlaho Orepić

Saborski zastupnik Vlaho Orepić, bivši Mostov ministar unutarnjih poslova i aktualni predsjednik stranke Nova politika, objavio je predsjedničku kandidaturu u srpnju, poručujući da bi se s Pantovčaka zalagao za jačanje parlamentarne demokracije, uspostavu stabilnosti i povjerenja u instituciju predsjednika i ostala tijela državne vlasti, očuvanje dostojanstva Hrvatske te dostojan i siguran život hrvatskih građana. Njegov je slogan 'Snažno. Pomirljivo'.

Dalija Orešković

Nakon podbačaja na euroizborima predsjednica stranke Start Dalija Orešković objavila je predsjedničku kandidaturu također u srpnju. Njezin predsjednički program je antikorupcijski, a programski cilj je pravno uređena država - uspostavljanje pravednosti i jednakosti pred zakonom. Za početak, 'predsjednica bez maske' jasno bi definirala ustavne ovlasti predsjednika države jer potencijalni sukobi predsjednika države i predsjednika Vlade kreiraju institucionalni nered.

Tomislav Panenić

Nezavisni saborski zastupnik Tomislav Panenić, bivši Mostov ministar gospodarstva, najavio je predsjedničku kandidaturu u lipnju, tražeći podršku Mosta. Nije je dobio, pa je nastavio dalje sam. Izborni program još uvijek nije objavio, iako je prilično aktivan u Saboru, u kojem je s Marinom Škibolom i Antom Pranićem osnovao Klub zastupnika Nezavisne liste mladih.

Katarina Peović

Kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović najavila je predsjedničku kandidaturu još u prosincu, a u siječnju i to da će se pod sloganom 'Za narodnu većinu, a ne bogatu manjinu' zalagati za demokratski socijalizam 21. stoljeća. Uz ostalo, predviđa novu ekonomsku politiku s reindustrijalizacijom, poništavanje privatizacija u kojima je bilo nepravilnosti i pogodovanja, radni tjedan od 35 sati te ukidanje II. mirovinskog stupa, povlaštenih mirovina i lažnih invalidnina.

Ivan Pernar

Predsjednik Stranke Ivana Pernara u lipnju je na Facebooku objavio da ulazi u utrku za Pantovčak. Najavu predsjedničke kandidature popratio je pozivom hrvatskom narodu da 'odbaci dilemu lažnog izbora između Kolinde i Milanovića i da odabere jedinog kandidata koji će se boriti za većinu u našem društvu'. Tvrdi da je jedini kandidat s 'alternativne scene' te promovira legalizaciju konoplje i pravo na odabir cijepljenja.

Ante Simonić

Bivši HSS-ov potpredsjednik Vlade Ante Simonić najavio je predsjedničku kandidaturu u intervjuu Novom listu u srpnju, a potom je na konferenciji za novinare u Rijeci predstavio vlastiti pogled na budućnost Hrvatske. Naglasio je da treba postići barem minimalni konsenzus oko temeljnih pitanja, kao što su mladi, zapošljavanje, znanost, izvrsnost, pa će zatražiti da se o tome donose deklaracija u Saboru.

Miroslav Škoro

Nezavisni kandidat Miroslav Škoro krenuo je u predsjedničku kampanju lipanjskom objavom na Facebooku i YouTubeu, najavljujući iniciranje promjene Ustava. 'Ne želim biti predsjednik fikus, nego predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti za provođenje onih politika za koje će me narod izabrati', poručio je. Uz slogan 'Sad 'il nikada!', ima program od pet točaka: raspisivanje referenduma, zakonodavni referendum, sazivanje sjednica Vlade, privremeni veto i reforma Ustavnog suda.