pitamo vas

[ANKETA] 5. srpnja bira se 10. saziv Hrvatskog sabora, hoćete li izaći na parlamentarne izbore?

22.05.2020 u 14:37

Bionic
Reading

Deseti put od uvođenja višestranačja hrvatski građani 5. srpnja biraju zastupnike u Hrvatski sabor. Odluku je ovoga tjedna obznanio predsjednik Zoran Milanović te je svojom izjavom kako 'možda neće ni glasati na parlamentarnim izborima' izazvao lavinu reakcija. Kako prvi put izlazimo na glasanje u jeku epidemije, pravila ponašanja dobrim će dijelom odrediti i epidemiolozi. Pitamo vas stoga hoćete li izaći na izbore?

Predsjednik Zoran Milanović početkom tjedna donio je odluku da se na izbore izlazi 5. srpnja. Deseti put birat ćemo predstavnike u Hrvatski sabor, 151 zastupnika, od čega 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici. Iako ne misli da je 'ovo najbolji trenutak za izbore', predsjednik Milanović smatra da je 5. srpnja korektan datum i da nitko nema ništa protiv njega dok 12. srpnja smatra 'malo prezrelim i pretrulim'. Tvrdi da neće navijati ni za jednu opciju, ali je pitanje hoće li 'uopće glasati na ovim izborima jer taj glas može biti odlučujući'.

Takva izjava nije se svidjela čak ni kolegama u SDP-u, stranci u kojoj je proveo dosadašnju političku karijeru, a iz koje je morao istupiti nakon izbora na mjesto predsjednika RH. Dok se SDP-ovcima sviđa to da kampanja bude što kraća jer su, kako kaže Arsen Bauk, u izbornom modu od početka 2019., za HDZ-ovog Branka Bačića ovo je 'najprimjerenije vrijeme' da se ide u parlamentarne izbore jer je epidemija koronavirusa smanjena na najmanju moguću mjeru.

  • +4
Izbori 2016. Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Izlazak na birališta u vrijeme epidemije najviše brine predsjednika Državnog izbornog povjerenstva Đuru Sessu te čeka detaljne upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) o epidemiološkim mjerama tijekom provedbe izbora. U biračkim odborima bit će 70 tisuća ljudi.

'Za zaprimanje kandidatura i sam izborni proces u hodu ćemo propisati mjere s obzirom na razvoj situacije', kazao je.

Predizborni skupovi i prikupljanje potpisa u nadležnosti su zdravstvenih vlasti, ne DIP-a. Onima u samoizolaciji, kao i svakoj drugoj osobi koja ne može na birališta, doći će dva člana biračkog odbora kući. Naravno, uz mjere zaštite koje će tek propisati.

Zato vas pitamo: Hoćete li izaći na izbore 5. srpnja?