bliži se odluka

[ANKETA] Do izbora je manje od mjesec dana, no da se danas bira - koga biste vi zaokružili?

08.06.2020 u 10:08

Bionic
Reading

Manje od mjesec dana prije parlamentarnih izbora dogodila se promjena na vrhu. Čini se kako je afera Vjetroelektrane otpuhala HDZ s vodećeg mjesta, ako je suditi prema istraživanju CRO Demoskop za lipanj, i na prvo mjesto pogurala Restart koaliciju predvođenu SDP-om. Da su danas izbori, za koga biste glasali?

Restart koaliciju SDP-a, HSS-a, HSU-a, Glasa i Snage zaokružilo bi, prema CRO Demoskopu, najviše ispitanika, 27,2 posto, s time da je istraživanje provedeno prije nego što je IDS pristupio toj koaliciji.

Sam SDP prošlog mjeseca imao je nešto viši rejting od ovog koji sada ima koalicija (27,8 posto), ali HDZ je tada imao 30,2 posto, a sada su drugi izbor s potporom od 26,6 posto, rezultati su istraživanja CRO Demoskop, a koje je za RTL početkom lipnja provela agencija Promocija plus.

Promjenu na vrhu treba zahvaliti aferi Vjetroelektrane, skandalu koji je buknuo na samom kraju svibnja i na početku lipnja. U ovu aferu s pogodovanjem investitorima u vjetropark Krš-Pađene te namještanjem poljoprivrednih uredbi kako bi se išlo na ruku pojedincima umočeni su mahom HDZ-ovci.

Prvoosumnjičena je Josipa Rimac, bivša kninska gradonačelnica koju je uhićenje zateklo na funkciji državne tajnice u Ministarstvu uprave.

Na tome su oponenti HDZ-a zasigurno dobili političke bodove, a uz to je koalicija Restart prošlog tjedna zaokupila pažnju javnosti predstavljanjem svoga gospodarskog programa.

Na trećem mjestu je Domovinski pokret Miroslava Škore s 13,5 posto ispitanika koji bi zaokružili tu, sada već stabilnu treću opciju. Škori su se pridružile Karolina Vidović Krišto i Ljiljana Zmijanović, koja je napustila HDZ. Najveća akvizicija sigurno mu je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Škorinu opciju, kojoj su se pridružili i Suverenisti, Blok za Hrvatsku, BURA i Stranka umirovljenika, odabralo bi 13,5 posto ispitanika, što je tri postotna boda više nego u svibnju.

  • +33
Zagreb: Predizborni plakati preplavili grad Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Na četvrtom mjestu prema CRO Demoskopu je Most, kojeg bi zaokružilo 4,1 posto ispitanika. Peti izbor s 2,4 posto potpore je lijevo-zelena koalicija okupljena oko platforme Možemo! (Možemo!-Zagreb je naš-Nova ljevica-Orah-Radnička fronta), a sličan rejting imaju Stranka s imenom i prezimenom (1,9 posto) te koalicija Fokusa i stranke Pametno s 1,8 posto. Ispod toga su Živi zid i Promijenimo Hrvatsku s 1,7 posto, pa Stranka Ivana Pernara i IDS s po 1,4 posto podrške.

Sadašnji koalicijski partner vladajućih, HNS, tek je na 1,1 posto podrške. Na jedan posto je stranka Milana Bandića te koalicija Demokrata i Hrvatskih laburista.

Neodlučnih je 11,9 posto, što znači da se do izbora omjer snaga može znatno izmijeniti.