OČEVIM STOPAMA

Anketa: Desničarka Le Pen potukla bi Sarkozya na izborima

06.03.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Šokantno ispitivanje koje prvi put svrstava krajnju desnicu na vodeću poziciju u anketama, godinu dana prije francuskih predsjedničkih izbora 2012., pokrenulo je u nedjelju kritike protiv predsjednika Nicolasa Sarkozyja, kojeg se optužuje da svojim antimuslimanskom i antiimigracijskom retorikom potiče jačanje popularnosti krajnje desnice

Ispitivanje o mogućim predsjedničkim kandidatima provela je agencija Harris Interactive, a rezultate prenosi u nedjelju dnevnik Le Parisien. Po njemu, predsjednica Nacionalne fronte Marine Le Pen vodila bi u prvom krugu predsjedničkih izbora s 23 posto glasova, nasuprot 21 posto koliko bi pripalo Nicolasu Sarkozyju. Jednako toliko dobiva i Martine Aubry, predvodnica oporbenih socijalista.


Kako piše AFP, na ispitivanje treba gledati oprezno, jer se glasovalo internetom i nije bila ponuđena mogućnost da se za socijaliste kandidira direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn, koji još nije objavio svoje predsjedničke ambicije, a smatralo bi ga se velikim favoritom u tom slučaju.

No ovi rezultati jamačno potvrđuju proboj Marine Le Pen i njezinu ambiciju da ponovi podvig svojega oca Jean-Marie Le Pena koji se 2002. našao u drugom krugu predsjedničkih izbora nakon što je eliminirao socijalističkog kandidata Lionela Jospina, dodaje AFP.

Marine Le Pen dočekala je to ispitivanje kao 'ohrabrenje'. Preuzevši čelnu poziciju u stranci, Marine Le Pen najavila je da smjesta kreće u kampanju. Ostale velike stranke još nisu odredile svoje kandidate. Socijalisti bi se o svom kandidatu trebali odlučiti do kraja godine. Sarkozy će gotovo sigurno biti kandidat vladajućih, iako mu je popularnost u ovom trenutku na rekordno niskoj razini.