EUROPSKI NUTICIONISTI

Ankara odbila zamisao o 'povlaštenu partnerstvu'

12.06.2009 u 14:59

Bionic
Reading

Turski ministar za europska pitanja Egemen Bagis odbio je zamisao Berlina i Pariza o 'povlaštenu partnerstvu' između njegove zemlje i EU-a, rekavši u razgovoru objavljenu u petak da će 'Turska biti punopravna članica EU-a ili to uopće neće biti'.

"Turska će biti punopravna članica EU-a ili to uopće neće biti. Nema treće mogućnosti. Status 'povlaštena partnerstva' nije pravno utemeljen", rekao je u razgovoru koji je objavio francuski tjednik "Le Monde".

"Mi smo u carinskoj uniji i u europskim ustanovama. Više od pet milijuna Turaka živi u zemljama članicama. Mi smo već u Europi", dodao je.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy opetovao je proteklih tjedana da Turska nije "pozvana" u EU i da Europa mora imati "granice".

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovno je predložila Turskoj "povlašteno partnerstvo" umjesto punopravna članstva.

Odgovarajući na pitanje o "usporavanju" reforma radi pristupa EU-u, Bagis je optužio domaću oporbu za "opstrukciju", a neke europske čelnike da "plaše" javnost.

"EU mi sliči na nutricionista za Tursku. Mi znademo da ćemo biti zdraviji budemo li poštovali upute, ali to nije uvijek lako", požalio se.

"Sve zemlje koje su počele pregovore na kraju su ušle u EU", podsjetio je.

Turska je u listopadu 2005. počela pristupne pregovore s EU-om. Ankara je od tog nadnevka otvorila ukupno deset od 35 tematskih "poglavlja".