KUPILA STAN U ZAGREBU

Anita Nosić opet želi biti načelnica, evo kako dokazuje da zapravo nikad nije otišla iz Lovreća

06.06.2020 u 08:21

Bionic
Reading

Anita Nosić, bivša HDZ-ova načelnica općine Lovreć, nakon izbijanja afere oko kupnje POS-ovog stana u Zagrebu krenula je u pravnu bitku. No kako je greškom na rješenju bilo napisano da ima pravo žalbe Visokom upravnom sudu umjesto nadležnom Upravnom sudu u Splitu, tako se Nosić tužbom prvo obratila višoj instanci, piše Slobodna Dalmacija

No, oni su se proglasili stvarno nenadležnima i tu je izgubila par mjeseci. Odluku o nenadležnosti donijeli su početkom ožujka, a tek su je krajem svibnja proslijedili splitskom Upravnom sudu koji tek treba zakazati ročište.

Nosić u tužbi navodi, među ostalim, da se trajno nastanila u Lovreću i da tamo živi cijeli život te da u prilog činjenici da je neprekidno prebivala u Lovreću ne govori samo to što je svakodnevno dolazila na posao, odlazila u lokalnu trgovinu, crkvu i druga mjesta, već i to što je za vrijeme prijave prebivališta u Zagrebu u općini Lovreć imala prijavljeno boravište.

Smatra kako nikad nije došlo do faktičnog prestanka prebivališta jer da ona nikad nije napustila svoje prebivalište u općini Lovreć, piše Slobodna Dalmacija.

- Smatram da nisu ostvarene sve zakonske pretpostavke za prestanak mog mandata, posebno zbog onih okolnosti koje se tiču prebivališta. Nisam rekla da nisam kriva jer očito nisam smjela promijeniti prebivalište, no ja uistinu nikad nisam otišla iz Lovreća i to je lako provjerljiva činjenica. Sve ostalo je pravni nesporazum.

U trenutku donošenja odluke o kupnji stana vodila sam se, naime, pravnim savjetima, a na nadležnim tijelima je da provjere pravnu stranu cijeloga slučaja i da na temelju uvida donesu odluku, a ja ću je poštovati - govorila je Nosić za Slobodnu Dalmaciju nakon izbijanja afere.

Da je to tako, potvrdila je potvrdom liječnice o neprekinutoj primarnoj zaštiti u Lovreću od 2013. godine, a kako bi još više prisnažila svoje argumente u borbi da dokaže da je neopravdano maknuta s načelničke pozicije, priložila je i izjavu Bogoslava Džaje, predsjednika Općinskog vijeća Lovreća, koji je naveo da je Nosić cijelo vrijeme svog mandata, pa tako i u spornom razdoblju od 10. prosinca 2018. do 7. lipnja 2019. godine, svakodnevno obnašala svoje dužnosti i dolazila na svoje radno mjesto u Općini Lovreć.

- Viđao sam je i s njom se družio i izvan radnog vremena u slobodno vrijeme u svojoj obiteljskoj kući i po našemu mjestu, a isto tako zajedno smo bili nedjeljom na svetim misama u župama naše općine - naveo je Džaja u svojoj izjavi.

Isto tako, Nosić se u tužbi pozvala i na presudu Visokog upravnog suda u jednom drugom predmetu iz 2016. godine, u kojoj, među ostalim, stoji i da je "protivno temeljnim odredbama ZUP-a (Zakona o općem upravnom postupku) stajalište da se prebivalište dokazuje isključivo uvjerenjem određene policijske postaje" jer se u upravnom postupku treba utvrđivati pravo stanje stvari i utvrditi sve činjenice.

Mora se priznati da se mlada HDZ-ovka dobro oboružala pravnim argumentima, no ipak treba pričekati presudu splitskog Upravnog suda, a onda i konačni pravorijek ako na tu odluku bude žalbi.