krši zakon?

Anita Nosić ipak se prijavila u Zagrebu, ali je sad u novim problemima - nije vratila mandat načelnice općine Lovreć

06.02.2020 u 16:11

Bionic
Reading

Načelnica općine Lovreć Anita Nosić, po svemu sudeći, ipak neće morati odmah platiti cijeli kredit koji je dobila za subvencionirani stan, što joj je prijetilo ako nije prijavila prebivalište na adresi u Zagrebu gdje se subvencionirani stan nalazi. No, čini se da će ostati bez fotelje načelnice općine

HDZ-ova načelnica općine u Imotskoj krajini Anita Nosić (HDZ) kupila je stan u Zagrebu uz državnu subvenciju. Da bi mogla ostvariti subvenciju na taj kredit, morala je prijaviti prebivalište na adresi na kojoj se nalazi kupljeni stan. Zbog sumnje da ne živi u Zagrebu, jer ne bi mogla biti načelnica općine Lovreć ako nema prebivalište u toj općini, reagiralo je Ministarstvo graditeljstva smatrajući da je Nosić prekršila ugovor kojim je dobila subvencionirani kredit.

'APN će obavijestiti banku da se radi o kršenju zakona o subvencioniranju stambenih kredita za mlade u kojem jasno stoji da je obveza prijaviti se na adresi u roku trideset dana. Banka je sukladno zakonu dužna naplatiti kredit u cijelosti, a potom u roku od 30 dana vratiti cijeli iznos subvencije APN-u, odnosno u državni proračun', rekli su u Ministarstvu graditeljstva u srijedu za 24 sata.

No, u postupku protiv načelnice općine iz MUP-a je u Ministarstvo graditeljstva stigla potvrda da ona ima prijavljeno prebivalište u spornom stanu u Zagrebu od prosinca 2018., piše 24sata u četvrtak.

Kuća u kojoj živi načelnica Lovreća Anita Nosić Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Iako je ta potvrda spašava od vraćanja iznosa kredita od 72.000 eura, koji bi morala u cijelosti vratiti zbog kršenja ugovora, ta činjenica otvara novi problem za načelnicu općine Lovreć. Naime, prema Zakonu o lokalnim izborima njoj je mandat načelnice trebao prestati onog trenutka kad je odjavila prebivalište u Lovreću.

'Da, čim se odjavi prebivalište, prestaje mandat po sili zakona. U ovom neobičnom slučaju je onda upitno i sve što je potpisala i plaću koju je primala kao načelnica', izjavio je za 24sata profesor upravnih znanosti Ivan Koprić.