MUSTAFA CERIĆ:

Angelinin film je najbolje što nam se dogodilo!

16.02.2012 u 14:42

Bionic
Reading

Hollywoodska filmska zvijezda Angelina Jolie je nakon prestavljanja njezina redateljskog prvijenca 'U zemlji krvi i meda' sarajevskoj publici priskrbila status nedvojbenog prijatelja BiH te gotovo nacionalne heroine no njen film je i u toj zemlji, kao i drugdje, naišao na različita reagiranja pa i negativne kritike zbog razmjerno skromnog umjetničkog dosega

Sarajevski Dnevni avaz je u četvrtak u osvrtu na boravak Jolie i njezina partnera Brada Pitta u Sarajevu tijekom nepuna dva dana pun hvale i za čuvenu glumicu ali i za njen film. 'Anđeo od Bosne' naslov je posebnog priloga posvećenog Angelini Jolie kojega je objavio ovaj list temeljito prepričavajući s kim se sve najslavniji hollywoodski par današnjice fotografirao i razmjenio po neku riječ.

List navodi kako je prvi film kojega je režirala Jolie, sviđao se nekome ili ne, 'postao povijesni dokument i bolno svjedočenje o genocidu' a potvrdu za to nalazi u rječima poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića. On je pak otišao tako daleko u pohvalama Jolie i njezinom redateljskom naporu da je film 'U zemlji krvi i meda' proglasio 'najboljim što se BiH dogodilo nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma'.

'To je dokaz genocida i agresije na naš narod', ustvrdio je Cerić koji je sa suprugom također nazočio sarajevskoj projekciji ispunjenoj emocijama i kod redateljice ali i kod brojne publike. Cerić je Jolie nazvao iskrenom i hrabrom osobom koja se ne boji svima kazati istinu a dodao je kako je jedino tako moguće lliječiti ratne rane.

'Korisno bi bilo da film pogledaju Beograd i Banja Luka jer je šok-terapija najbolji lijek za neke bolesti', Cerićeva je poruka. On i sam priznaje da su ga neke scene u filmu veoma potresle.

Poklanjajući podjednaku pozornost boravku Angeline Jolie u Sarajevu i ne dvojeći kako je to bio izniman događaj koji je ponovo probudio zanimanje svijeta za zbivanja u BiH, Oslobođenje u četvrtak ipak donosi i filmsku kritiku u kojoj ističe kako je 'U zemlji krvi i meda' još jedan dokaz da nije ni malo lako snimiti dobar film.

Podsjećajući kako je Jolie od početka snimanja bila izožena različitim pritiscima, uključujući tu i one iz udruga Bošnjakinja silovanih tijekom rata koje su joj pokušale onemogućiti snimanje filma u BiH, kritičar Oslobođenja konstatira kako se hollywoodska zvijezda tome ipak othrvala i na kraju snimila ono što je i planirala.

Okosnicu priče ipak čini tanki predložak odnosno 'jadni ljubavni ep u pokušaju koji je bio osuđen na skončavanje u najtežim mukama prije nego je i počeo', ocjena je kritičara koji dodaje kako je Jolie u konačnici imala sreću jer je radila s izvrsno glumačkom ekipom koja je dala sve od sebe.

Mediji u Republici Srpskoj posjet Jolie Sarajevu i prikazivanje nezina filma zabilježili su na faktografskoj razini, poput zbivanja u bilo kojoj drugoj državi na svijetu. Tek su banjolučke Nezavisne novine ovom događaju posvetile nešto veću pozornost nudeći pri tom različite komentare publike.

Prikazivanja filma u kinima u RS za sada neće biti.