WESTERWELLE NAJAVIO

Angela Merkel uskoro stiže u Hrvatsku

10.08.2011 u 19:47

Bionic
Reading

Hrvatski i njemački ministri vanjskih poslova Gordan Jandroković i Guido Westerwelle u srijedu su u Dubrovniku najavili posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj 22. kolovoza i pohvalili visoku razinu bilateralnih odnosa dviju država.

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, tijekom susreta s njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, izrazio je zadovoljstvo skorašnjim posjetom kancelarke Merkel Hrvatskoj, u okviru kojeg će se sastati s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor.


Po završetku susreta u palači Ranjina u Dubrovniku, koji je bio zatvoren za javnost, Jandroković je izjavio da je u razgovorima potvrđena visoka razina bilateralnih odnosa dviju zemalja te spremnost da se ona unaprijedi.

'Izrazio sam zahvalnost njemačkoj vladi i ministru Westerwelleu osobno na potpori koju su nam pružali u pregovorima na putu ka punopravnom članstvu u EU', kazao je Jandroković te dodao kako su ti pregovori bili zahtjevni i kompleksni, ali ih je Hrvatska uspješno privela kraju. Jandroković očekuje da će proces ratifikacije biti uspješno završen kako bi Hrvatska 1. srpnja 2013. postala punopravnom članicom EU.

Jandroković je također dodao kako su se obje strane složile da je taj proces unaprijedio Hrvatsku te kako će hrvatski uspjeh pozitivno utjecati i na sve druge zemlje jugoistočne Europe. Westerwelle je kazao kako je Njemačka cijelo vrijeme podržavala Hrvatsku na njezinu putu u EU.

'Veselimo se Hrvatskoj u EU, jer njezin ulazak obogaćuje EU, a hrvatsko članstvo u obostranom je interesu', naglasio je njemački ministar te dodao kako je njemačka strana uvjerena da će napori učinjeni proteklih godina biti izraženi i na referendumu o pristupu EU.

'Imamo mnogo tema za razgovor, osobito gospodarskih, gdje vidimo veliku mogućnost suradnje pogotovo između malih i srednjih poduzetnika', kazao je Westerwelle. Za boravka u Dubrovniku dvojica ministara razgledala su i kulturno-povijesne znamenitosti grada Dubrovnika te obišla Knežev dvor, franjevački samostan Male Braće i dubrovačke zidine.