PREVIRANJA MEĐU LIBERALIMA

Angela Merkel prisiljena na rekonstrukciju vlade

11.05.2011 u 13:03

Bionic
Reading

Povlačenje Guida Westerwellea s mjesta predsjednika FDP-a njemački su liberali dočekali s olakšanjem. No sada su se FDP-ovci uvukli u borbu za nasljedstvo, zbog koje je kancelarka Angela Merkel prisiljena rekonstruirati vladu

Njemački liberali (FDP) živjeli su mjesecima u uvjerenju da će ih micanje Guida Westerwellea s čela stranke spasiti od katastrofalnog gubitka povjerenja među glasačima. Westerwelle je prije nekoliko mjeseci konačno najavio da se više neće kandidirati za šefa stranke, a odlučio je prepustiti svojem nasljedniku i vicekancelarsko mjesto da bi zadržao poziciju ministra vanjskih poslova. Liberali su tada ispustili dubok izdah olakšanja, da bi se nakon toga započeli gložiti u borbi za moć.

Novi šef stranke bi na skorom izbornom saboru trebao postati 38-godišnji Phillip Rösler, aktualni ministar zdravstva i jedan od vođa mlađe generacije u FDP-u. No diplomirani liječnik Rösler ne želi ostati u ministarstvu zdravstva, koje je jedno od najmanje popularnih, s obzirom da se zdravstveni sustav u Njemačkoj nalazi u stalnom procesu reforme, te se odlučio preseliti u ministarstvo gospodarstva. U njemu je dosad glavni bio liberal stare generacije Rainer Brüderle, koji se nije htio samo tako povući, pa mu je Rösler ponudio mjesto predsjednika kluba zastupnika FDP-a u Bundestagu, što je najvažnija stranačka funkcija u parlamentu. Naravno, s te pozicije onda treba otići trenutna šefica frakcije Birgit Homburger, koja se njemačkim medijima počela žaliti da je Rösler diskriminira.

Da bi se riješio i taj problem, Homburger bi na saboru stranke trebala postati potpredsjednica FDP-a, no kako nije pretjerano omiljena u širem članstvu, očekuje od Röslera da je predloži za tu funkciju i pozove delegate da glasaju za nju. Naravno, onda bi njen loš rezultat ujedno bio loš rezultat novog predsjednika stranke.

Na ispražnjeno mjesto ministra zdravstva dolazi 34-godišnji Daniel Bahr, još jedan od tzv. mladih lavova, koji je dosad bio na nižim političkim pozicijama, pa mu je i izrazito nepopularno ministarstvo korak naprijed u političkoj karijeri.

Ova mini rekonstrukcija njemačke vlade, koju dakle napušta jedan ministar, drugi pak mijenja poziciju, a treći tek dolazi u ekipu, prolazi bez konzultacija s kancelarkom Angelom Merkel, kojoj ne preostaje ništa drugo nego sačekati da previranja u FDP-u konačno završe. Merkel se nije oglasila o promjenama u svojem ministarskom timu, s obzirom da na njih nije ni imala utjecaja. Njemački komentatori se pitaju je li to dobar početak suradnje kancelarke Merkel i njenog budućeg zamjenika Röslera, dok ankete pokazuju da glasače sve te kadrovske promjene nisu posebno oduševile te se FDP i dalje kreće oko izbornog praga od 5 posto.

Jedini koji se u cijeloj priči nije nikako oglasio jest odlazeći stranački šef Guido Westerwelle. Mediji zaključuju da je to cijena njegova ostanka na čelu ministarstva vanjskih poslova, jer njemački su liberali u međuvremenu ipak odlično naučili jednu lekciju - kad Guido progovori, slijedi lom.